Suomalaiset ovat marjojenpoimintakansaa. Niin väitetään. Kaikilta se ei kuitenkaan luonnistu. Eikä se haittaa. Nyt on kuitenkin vieläkin se aika kun puskat ja metsät ovat pullollaan herkkuja. Lähdetään kotipihasta liikenteeseen ja jatketaan sitten sujuvasti metsään.
Puutarhan parhaat nyt syyskuussa
- Luumut
- Omenat
- Marja-aronia
- Lehti-, puna- ja valkokaali
- Lehtiselleri
- Peruna
- Sipulit
- Porkkana
- Punajuuri
- Salaatit
- Pihlajanmarja
Metsän parhaat
- Puolukka
- Karpalo
- Lakka
- Pihlajanmarja
- Metsäsienet – tänä vuonna sienisato näyttää tosi hyvältä, ainakin miellä kotona niitä kasvaa kuin sateella.
Kannattaa myös muistaa, että kasvisten kerääminen on äärimmäisen rentouttavaa touhua silloin, kun sitä ei tee tatti otsassa vaan omasta halusta. Tutkimusten mukaan 45 minuuttia metsässä laskee stressitasoja merkittävästi. Ota siis tuplavirkistyminen vitamiineista ja metsän parantavasta vaikutuksesta.
Ja jos vielä mietit, niin tekosyiden selättämiseen vielä kolme reseptiä:
Pihlajanmarja: Metsämiehen juustosydämmet (https://kotiliesi.fi/resepti/metsamiehen-juustosydamet/)
- Leikkaa leipäjuustosta kolmioita tai piparkakkumuotilla sydämiä. Jaa marjat annoksien päälle ja tarjoa kuuman kinuskikastikkeen kanssa.
- Marjojen ja kinuskikastikkeen asemesta voit kuumentaa kuumaksi kastikkeeksi pihlajanmarjahyytelöä ja maustaa sen lusikallisella konjakkia.
Marja-aronia: Maistuva Marja-aronia Omenapaistos (https://www.myllynparas.fi/reseptit/maistuva-marja-aronia-omenapaistos)
1½ dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sulatettua (laktoositonta) voita
1 muna
n.3 dl marja-aronian marjoja
n.2
omenaa
½ dl sulatettua (laktoositonta) voita
½ dl fariinisokeria
2 dl Myllyn Paras Iso kaurahiutaleita
Valmistusohje
Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi. Painele se jauhotetuin käsin voidellun (ja ruishiutaleilla leivitetyn) paistos- tai piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä päälle marja-aronian marjat ja pilkotut omenalohkot, lisää makeutta tarvittaessa. Sekoita muruseoksen ainekset ja ripottele seos marjojen ja omenalohkojen päälle.
Paista 200-asteisen uunin alatasolla 30 -40 min. Maistuu jälkiruoaksi sellaisenaan, vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.
VINKKI: Voit käyttää marja-aronian tilalla puolukoita tai luumuja.