Suomalaiset ovat marjojenpoimintakansaa. Niin väitetään. Kaikilta se ei kuitenkaan luonnistu. Eikä se haittaa. Nyt on kuitenkin vieläkin se aika kun puskat ja metsät  ovat pullollaan herkkuja. Lähdetään kotipihasta liikenteeseen ja jatketaan sitten sujuvasti metsään.

Puutarhan parhaat nyt syyskuussa

Puutarhan parhaat vireyden tukijat syyskuussa!

  1. Luumut
  2. Omenat
  3. Marja-aronia
  4. Lehti-, puna- ja valkokaali
  5. Lehtiselleri
  6. Peruna
  7. Sipulit
  8. Porkkana
  9. Punajuuri
  10. Salaatit
  11. Pihlajanmarja

Metsän parhaat

  1. Puolukka
  2. Karpalo
  3. Lakka
  4. Pihlajanmarja
  5. Metsäsienet – tänä vuonna sienisato näyttää tosi hyvältä, ainakin miellä kotona niitä kasvaa kuin sateella.

Kannattaa myös muistaa, että kasvisten kerääminen on äärimmäisen rentouttavaa touhua silloin, kun sitä ei tee tatti otsassa vaan omasta halusta. Tutkimusten mukaan 45 minuuttia metsässä laskee stressitasoja merkittävästi. Ota siis tuplavirkistyminen vitamiineista ja metsän parantavasta vaikutuksesta.

Ja jos vielä mietit, niin tekosyiden selättämiseen vielä kolme reseptiä:

Pihlajanmarja: Metsämiehen juustosydämmet (https://kotiliesi.fi/resepti/metsamiehen-juustosydamet/)

200 g leipäjuustoa
2 dl karpaloita, puolukoita tai vadelmia
2 dl kinuskikastiketta
  1. Leikkaa leipäjuustosta kolmioita tai piparkakkumuotilla sydämiä. Jaa marjat annoksien päälle ja tarjoa kuuman kinuskikastikkeen kanssa.
  2. Marjojen ja kinuskikastikkeen asemesta voit kuumentaa kuumaksi kastikkeeksi pihlajanmarjahyytelöä ja maustaa sen lusikallisella konjakkia.

Maistuva marja-aronia

Marja-aronia: Maistuva Marja-aronia Omenapaistos (https://www.myllynparas.fi/reseptit/maistuva-marja-aronia-omenapaistos)

Paistospohja:
1½ dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria
1 dl sulatettua (laktoositonta) voita
1 muna
Täyte:
n.3 dl marja-aronian marjoja
n.2
omenaa
(siirappia tai fariinisokeria)
Muruseos:
½ dl sulatettua (laktoositonta) voita
½ dl fariinisokeria
2 dl Myllyn Paras Iso kaurahiutaleita

Valmistusohje

Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi. Painele se jauhotetuin käsin voidellun (ja ruishiutaleilla leivitetyn) paistos- tai piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Levitä päälle marja-aronian marjat ja pilkotut omenalohkot, lisää makeutta tarvittaessa. Sekoita muruseoksen ainekset ja ripottele seos marjojen ja omenalohkojen päälle.

Paista 200-asteisen uunin alatasolla 30 -40 min. Maistuu jälkiruoaksi sellaisenaan, vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

VINKKI: Voit käyttää marja-aronian tilalla puolukoita tai luumuja.

Resepti:

Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Mustatorvisieni-paprikapasta (https://www.is.fi/ruokala/resepti/art-2000001008980.html)

Kanttarellit ja mustat torvisienet ovat juuri nyt parhaimmillaan!

1 l mustatorvisieniä
1 sipuli
2 punaista paprikaa
3-4 rkl voita tai margariinia
1 dl hienonnettua ruohosipuliasuolaa ja mustapippuria
2 dl kermaa
loraus konjakkia
jos haluat parmesanjuustoa tarjoiluun
lisäksi tuorepastaa esim. tagliatellea

Ei kun herkuttelemaan!

Anu