”Sinä et anna minulle rakkautta enää.” ”Teit tuon tahallasi.” ”Halusit vain loukata minua.” ”Olet itsekäs, ajattelet vain itseäsi.” Tällaisia kommentteja kuulen valmennuksissa, joissa pohditaan, miten parisuhdetta voi saada paremmaksi tai olisiko aika lähteä eri teille.

Noissa kommenteissa huomio on toisessa ihmisessä ja siinä, että toisen tulisi muuttua, jotta voisin olla onnellinen.

Vaikka parisuhde olisi kestänyt pitkään, toisen sisäinen maailma on hänen omansa. Hänellä on sisäiset motiivit käytökseensä, joita toinen ei voi tietää. Asettautumalla tietämään ne, on toisen omien ajatusten yläpuolella tietämässä enemmän. Se voi tuntua todella loukkaavalta.

Nuo vaatimukset tuskin saavat aikaan muutosta toisen käyttäytymisessä. Niitä voi pitää henkisenä väkivaltana, jonka tarkoituksena on saada toinen syylliseksi ja pahantekijäksi. Tässä vaiheessa tuntuukin siltä, että kilpailu on siitä, kumpi enemmän tekee pahaa tälle suhteelle.

 

Parisuhde solmussa

 

Kokemusmaailma vastaan kokemusmaailma

Syy parisuhteen tilanteeseen on kuitenkin ihan jotain muuta kuin toisen vääränlainen käytös. Parisuhde on aina kahden ihmisen välinen suhde, johon molemmat tuovat omat panoksensa. Molemmat ovat omien aikaisempien kokemustensa ja uskomusten aikaansaannoksia. Molemmat hakevat rakkautta omilla malleillaan.

Kummallakin on oma oikea ajattelutapansa siitä, miten tässä parisuhteessa voisi saada rakkautta. Mallit ovat erilaisia ja rakkauden jossain vaiheessa syntyy kilpailu siitä, kumman mallin mukaan tässä parisuhteessa edetään. Silloin on aika uuden luomiselle. Parisuhteen voima onkin siinä, että kaksi ihmistä luo oman yhteisen mallinsa, joka heille toimii rakkauden antajana.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Tässä vaiheessa peli pitää viheltää poikki. Hyvä tapa lähteä uudelleen liikkeelle on miettiä sitä, mitä me haluamme tuntea tässä parisuhteessa. Millainen olisi meidän molempien ihanneparisuhde?

Lyhyt kaava yhteiseen pohdintaan voisi olla:

  • miten me tähän päädyimme? Millainen minun kokemusmaailmani on rakkaudesta? Miksi minulla on paha olla tässä tilanteessa? Millainen minun pitää mielestäni olla ja miten toimia saadakseni rakkautta?
  • miten saan yhteyden sinuun uudelleen, mitä minä voin tehdä tämän parisuhteen eteen?
  • millaisena näen tulevaisuutemme? Miten rakennamme sinne tien?

Jo noiden kysymysten avulla voi suunta kääntyä sinne, minne sen haluaa menevän. Jos tässä tilanteessa haluat tehdä syvällisempää tutkimusmatkaa parisuhteenne maailmaan erityisesti itseesi tutustumalla ja lähteä tekemään pysyvää muutosta, joka palvelee molempien tavoitetta, se onnistuu hyvin verkkokurssilla: Erotako vai ei. Pääset tutustumaan siihen tästä.

Hyvää ja mielenkiintoista tutustumismatkaa itseen ja yhteiseen parisuhteeseen! Pohdinta avartaa ja antaa ymmärrystä omaan ja toisen kokemusmaailmaan. Sen avulla voi katsoa mihin haluaa mennä ilman, että joutuu johonkin haluamattaan.

Miia Huitti ja Leena Koivu