Terve rakkaussuhde on sellainen, jossa kaksi kokonaista ihmistä jakaa sisäistä onneaan toisilleen. Molemmilla on tilaa kasvaa omaksi itsekseen, eikä kasvu lakkaa.
1. Kerro omat tarpeesi, älä odota, että puolisosi arvaa ne. Ei hän arvaa. Mutta jos kerrot sen hänelle, ja pyydät häntä tekemään jotain, koska sinulla on tarve, hän voi jopa täyttää toiveesi.
2. Anna puolisosi tuntea itsensä merkittäväksi sinun silmissäsi. Älä yritä hoitaa itse kaikkia hommia, joita kuvittelet, että on hoidettava. Aikaa sinulla on yleensä enemmän kuin kärsivällisyyttä. Näytä puolisollesi, että tarvitset häntä ja olet kiitollinen niistä asioista, mitä hän hoitaa. Älä yritä itse tehdä asioita, joissa hän on parempi ja nopeampi, ellei hän nimenomaan pyydä sinua niin toimimaan. Hyödyntäkää vahvuutenne. Älä keskity niihin asioihin, mitä hän ei hoida. Niistä voi keskustella. Toisen ei tarvitse olla tehtävien jakajana parisuhteessa, elleivät molemmat niin halua.
3. Anna puolisosi kantaa hänen oma vastuunsa hänen hyvinvoinnistaan. Älä puutu hänen painoonsa, liikkumiseensa, ruoka- tai juomatapoihinsa. Keskity pitämään huolta itsestäsi ja anna arvostusta puolisollesi. Jos hänellä on addiktioita, auta häntä pääsemään irti niistä, jos hän niin haluaa. Muista, ettet ole hänen hoitajansa, sinulla ei ole vastuuta hänen toiminnastaan.
4. Naura hänen kanssaan. Leikittele, kevennä huumorilla asioita. Monista asioista mieli tekee vakavia, varsinkin silloin, kun kyse on omasta egostamme, suoriutumisestamme tai poliittisesti korrektista toiminnasta. Hyväntahtoinen huumori toimii ja keventää. Pikkuilkeydet jäävät mustaksi muistoksi mieleen, vaikka ne naurattaisivatkin. Älä naura toiselle, naura toisen kanssa.
5. Kun et pidä puolisosi käytöksestä, älä arvostele häntä moitteen mallilla. Jos ajattelet, että sinun tapasi toimia on ainut oikea tapa, saatat olla väärässä. Ei se ole, ainakaan aina ja joka tilanteessa. Moitteen malli: Teit väärin tuon asian Y ja siitä on seurauksena vielä tämä huono juttu X muille ihmisille (tässä perheessä) Jos haluat keskustella puolisosi käyttäytymisestä ja toivot hänen muuttavan sitä, mieti aina ensiksi, millä tavalla tuo toiminnan muutos palvelisi teidän parempaa parisuhdetta.
6. Luota hänen tekemiseensä. Älä tarkista hänen kättensä jälkiä, älä vaadi asioita tehtäväksi sinun standardin mukaan, jos teillä on eri standardit. Pääset paljon vähemmällä. kun molemmat tekevät osuutensa. Väsyt taakan alle, jos puutut hänen tekemisiinsä. Miksi se olisikaan niin tärkeää, että jokin asia on tehty niin kuin sinä haluat, jos se kuitenkin on tehty?
7. Kannusta puolisoasi. Vaikka hän tekisi asioita, jotka eivät kiinnosta sinua pätkääkään, ole silti ylpeä siitä, mitä hän saa aikaan. Näe, huomaa ja huomioi se. Se tuntuu toisesta niin hyvältä. Ihan yhtä hyvältä kuin sinusta silloin, kun hän näkee sinun aikaansaannoksesi. Rakkauden viisi osatekijää ovat: Huomio, arvostus, hyväksyntä, hellyys ja vapaus. Tue kumppaniasi antamaan niitä hänelle itselleen. Hänen rakkautensa sinuun kasvaa ja kehittyy.
Lähde: (D. Richo: Kuinka olla aikuinen ihmissuhteessa)
Verkkokurssi Erotako vai ei – tutkimusmatka parisuhteen takkuihin, avaa matkaa hyvään parisuhteeseen ennen kaikkea tutustumalla itseesi ja uskomuksiisi, jotka ohjaavat elämääsi.
Leena Koivu