Ylellä oli uutinen lasten liikuntasuosituksen nostamisesta kahdesta tunnista kolmeen. Tämä laittoi myös meidät jälleen ajattelemaan lasten vireyttä ja jaksamista. Lasten vireys koostuu aivan samoista asioista kuin aikuistenkin: Mielen, unen, ravinnon, liikunnan ja lapsen työn, leikin tasapainosta.

Miten nämä asiat opetetaan lapselle? Parhainta on oma esimerkki ja rajojen asettaminen unohtamatta hauskanpitoa. Emme todellakaan ole mitään kasvatuksen asiantuntijoita, mutta uskomme, että huolehtimalla lapsen riittävästä unesta, hyvästä ravinnossa oikea-aikaisesti  ja sovittamalla jokaiseen päivään liikuntaa ja leikkiä päästään jo aika pitkälle.

Entäpä jos itse on niin väsynyt tai kiireinen omassa arjessaan, että oma jaksaminen ei riitä esimerkin ylläpitämiseen. Silloin on syytä ensimmäisenä järjestää itselleen aikaa levolle. Se vaatii pienen lapsen vanhemmalta usein avun pyytämistä, että on mahdollisuus oikeasti nukkua univelkaa pois. Apua voi pyytää isovanhemmilta, kummeilta, Mannerheimin lastensuojeluliitosta, perheneuvolasta tai jopa yhtenä ehdotuksena perustaa sosiaaliseen mediaan vertaisryhmä lähialueelta, joka vuoronperään voisi auttaa lepohetken järjestämisessä.

Kun on saanut levon ja valveen itsellään kuntoon, pystyy jo etenemään pitkälle muissa asioissa. Silloin virtaa riittää   siihen, että jaksaa miettiä omia elämänarvojaan ja sitä millaisen elämän lapselleen ja itselleen haluaa. Lapsi imee kaiken ympäristöstään ja vanhemmat ovat aina ne ensimmäiset elämänmallin antajat. Täydellinen ei tarvitse olla. Riittää, että tietää mitä haluaa ja yrittää toimia sen mukaan.

Kannattaa myös muistaa, että suositukset ovat suosituksia. Niillä pyritään viitoittamaan tietä hyvinvointiin. Huomioi siis miten itse suhtaudut suosituksiin ja miten sinun arvosi hyvästä elämästä peilaa niihin nähden. Jos kolme tuntia päivässä kuulostaa paljolta, muista että vähän on parempi kuin ei mitään ja että liikkumisen voi hoitaa monella tavalla. Taaperolle hyvää liikuntaa on jo vaikka lähikauppaan tai päiväkotiin kävely. Koululaisella puolestaan kävellen tai pyöräillen kouluun meno. Usein riittävä liikunta tulee leikin kustannuksella, aina ei tarvitse niin vakavasti harrastaa.

Tärkein neuvomme tähän päivään: Nauti auringosta, kuuntele linnunlaulua, pysähdy hetkeksi ja ole tyytyväinen siihen, mitä sinulla on. Hyvään elämään riittää perusarki ja maalaisjärki.