Kesä antoi vähän odotella itseään. Samoin marja-aika. Nyt se on kuitenkin parhaimmillaan etenkin mansikoiden suhteen. Niiden osalta kausi on harvinaisen pitkä kylmän alkukesän johdosta. Marjat siis kypsyvät tasaisempaan tahtiin kuin lämpimimpinä kesinä.

Mansikka on ihmeellinen marja. Oikeastaan se ei kuulemma olekaan marja, vaan n.s epähedelmä ja kuuluu ruusukasveihin. No marjana me sitä nyt puhekielessä kuitenkin pidämme ja olkoon niin. Ihmeellinen se on hyvän makunsa lisäksi monin tavoin. Listataan tähän niitä tunnetuimpia:

  • sisältää paljon C-vitamiinia
  • sen fenoliyhdisteet toimivat antioksidantteina
  • parissa desissä mansikoita on vain 43 kcal
  • parissa desissä on myös kuitua huomattava määrä

Joten nyt syömään ja säilömään! 

Mustikatkin alkavat kypsymään. Lähde siis metsäretkelle ja kerää siniset herkut suuhun, piirakkaan ja sankoon. Elimistö kiittää tästä luonnon terveyspommista. Siitä saat mm.

  • erityisen paljon antioksidantteja
  • niistä mm. antosyaanit ovat tosi hyödyllisiä kehollesi ja muistillesi
  • c-vitamiinia ja kuitua löytyy myös hyvin

 

Puolukan kypsyminen odottaa syksymmälle, mutta kukinnasta päätellen sitä saadaan tänä syksynä paljon. Puolukka on myös hyvin terveellinen ja erinomaisen virkistävä marja. Hae siis metsästä syksymmällä itsellesi terveyspommi, joka auttaa mm.

  • virtsatietulehduksiin
  • sokeriaineenvaihduntaan
  • suun limakalvojen ja suoliston bakteeritasapainoon

 

Monia muitakin marjoja luonto tarjoaa nyt antoisasti. Nauti niistä kaikista ja luonnon monimuotoisuudesta. Jos et pääse metsään, käy torilla ja ihastele makuja, värejä ja muotoja. Ota luonnon antoisat antimet ilolla  vastaan!

Marjaisin kesäterveisin Anu & Päivi