Nukuitko viime yönä tarpeeksi?

 

Unen työkirjan kansi

Milloin olet viimeksi herännyt pirteänä? Oletko tottunut jatkuvaan väsymykseen? Tai ehkä kyllästynyt siihen? Näille asioille voi jokainen tehdä jotain. Sinäkin voit tehdä jotain. Aina on jotain tehtävissä, paitsi silloin kun itse uskoo, että asialle ei voi tehdä mitään.

Oma Vastuu

 

Tapahtuipa ympäröivässä maailmassa mitä tahansa omasta unesta huolehtiminen on silti jokaisen omalla vastuulla. Ja nyt saa olla eri mieltä. Listaan nyt muutaman seikan miksi ajattelen näin.

 1. Unta pitäisi arvostaa enemmän. Usein on kaikista helpointa lyhentää yöunta, kun muut asiat painavat päälle tai telkkarista tulee lempisarja.
 2. Kukaan muu ei voi tietää kuinka väsynyt sinä olet. Vain sinulla on varma tieto siitä nukuttaako sinua vai ei. Joten vain sinä voit muuttaa tämän asian.
 3. Vaikka joku huomaisikin kuinka väsynyt olet, niin he eivät voi pakottaa sinua nukkumaan. Se on sama kuin sanoa alkoholistille, että lopeta juominen. Muutos lähtee aina itsestä.
 4. Oma elämäntilanteesi on suurimmaksi osaksi omista valinnoistasi kiinni. Olet itse valinnut työpaikkasi, puolisosi, lapsiesi määrään, harrastuksesi… Sairastumiset ja onnettomuudet ovat toki eri asia ja ne hoidetaan erilailla kuin perustilanne, jossa suurin osa porukasta kuitenkin elää. Mitä siis valitset tehdä?
 5. Jos nukut tarpeeksi ja huolehdit omasta terveydestäsi, mutta olet edelleen väsynyt, on sinun tehtäväsi mennä lääkäriin. Lääkärin tehtävä on sitten huolehtia siitä, että väsymyksen syy selvitetään. Jos yksi lääkäri ei siinä onnistu, on sinun tehtäväsi mennä jollekulle toiselle lääkärille.
Mitä sinä sitten voit tehdä?

 

Väsymys pois

 1. Sulje telkkari, läppäri, tabletti ja kännykkä aikaisemmin.
 2. Mene lasten kanssa yhtä aikaa nukkumaan.
 3. Tingi omista ja lasten harrastuksista, jos kaikki illat täyttyvät pelkästä harrasterumbasta. Tämä vaihe elämässä ei kestä ikuisesti.
 4. Tingi kodin siisteydestä tai palkaa itsellesi siivooja.
 5. Järkeistä kaupassa käynti ja ruoanlaitto. Ihan hyvin voi syödä samaa ruokaa useamman päivän tai joskus jopa käyttää eineksiä.
 6. Älä tee ylitöitä, jos ei ole ihan pakko. Usein kaikilla työpaikoilla on ne tyypit, jotka lähtevät kotiin aina ajoissa ja ne tyypit, jotka ovat aina töissä yliaikaa. Mikä erottaa näitä tyyppejä? Toiselle työ menee muun elämän edelle. Toiselle lapsen hakeminen tarhasta on tärkeämpää kuin työn tekeminen. Mikä sinulle on tärkeää?
 7. Jos olet väsynyt, vaikka yrität nukkua tarpeeksi. Mene lääkäriin. Taustalla voi olla uniapneaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa, ylikuormitusta, masennusta ja monta muuta sairautta. Voi myös olla, että jos sinulla on jo jokin sairaus ja lääkitys siihen, niin hoitotasapaino ei jostain syystä ole kunnossa.
 8. Jos eka lääkäri ei saa asioihin selvyyttä, mene toiselle tai uniklinikalle. Pyydä aina vähintään kolmelta eri lääkäriltä lausunto tilaasi.
 9. Etsi itsellesi stressinhallintakeinoja. Hyödynnä työterveyden kurssit, käytä listoja, delegoi, priorisoi, puhu ystäville, meditoi, joogaa, kävele metsässä, silitä koiraa, halaa puolisoa tai lapsiasi, nauti siitä mitä sinulla jo on… mikä on sinun keinosi?
 10. Älä stressaa, jos joskus olet väsynyt. Se on ihan normaalia. Nuku aina univajeet pois mahdollisimman pian. Viimeistään seuraavana viikonloppuna kuitenkin.
Kauniita unia!

Anu