Nukkuminen on ihanaa. Näin olen ajatellut ihan lapsesta saakka. Se on myös pääosin sujunut hyvin, lukuunottamatta aikoinaan työhön liittyvää stressiä, lyhyitä flunssakausia tai muita pieniä sairausjaksoja. Arvostan untani ja olen kouluttautunut ymmärtämään sen rytmejä ja rakenteita sekä opettelen myös kokoajan lisää. Nykyään se on työnikin ydin VITALGOssa yrittäjänä ja FRM -vireysvalmentajana. Pyrin myös yleisemmällä tasolla vaikuttamaan  uni- ja vireysasioihin Uniliiton hallituksessa ja Suomen Unettomat r.y:n puheenjohtajana.

 

Vireyden kannalta hyvä, riittävä uni ja hyvä mielentila luovat selkeän perustan. Ravinnon, liikunnan ja vuorovaikutuksen tasapaino kun vielä lisätään tuohon mukaan, alkavat rakennuspalikat hyvään elämään olla kasassa.

 

On hyvä ymmärtää, että uni muuttuu elämän aikana.

 

Vuosi vuodelta ikä tuo mukanaan erilaisia tekijöitä myös unen suhteen. Unen eri vaiheita eri ikäkausina näkyy alla olevasta taulukosta, jota käytän usein luennoillani kuvaamaan iän vaikutusta uneen.

Yksi iän mukanaan tuoma lisävaikutus uneen meillä naisilla ovat  vaihdevuodet. Ne alkavat normaalisti noin 50 vuotiaana, jolloin uni muutenkin saattaa olla vähenemään päin. Elämään tulevat mukaan uudet, hämmentävätkin muutokset omassa olotilassa ja etenkin unessa. Uni ja nukkuminen saattavat kuumien ja kylmien aaltojen myötä muuttua eniten, ja se on oppimisen paikka ihmiselle, joka on pääsääntöisesti nukkunut aina hyvin!

 

On hyväksi hyväksyä asiat, joita ei voi muuttaa. Apuakin saa pyytää.

 

Jos itse tai läheisesi käytte läpi tätä normaalia murroskautta elämässä, ottakaa löysin rantein. Tärkeintä on minusta se, että hyväksyy asian olennaisena osana ihmisenä olemista ja ehkä jopa henkistä kasvamista. Kokemus voikin olla, että tässä kohtaa pysähtyy miettimään omaa elämäänsä ja sen kulkua. Mukavaa on myös tietää, että vaihdevuodet eivät  suinkaan ole pysyvä tila, vaan voi odottaa ilolla niiden jälkeistä elämää!

 

Kannattaa antaa itselleen lupa nukkua aamusta pidempään, jos yö sujuu huonosti. Tässä voi tulla vastaa se, että omia työaikojaan ei pysty säätämään vireystilansa mukaisesti, oli yö millainen hyvänsä. Toivon, että voin FRM työni kautta vaikuttaa lisää tähän, ja valmentajana ohjata asian läpikäymisessä.

 

Tässä muutama koottu neuvo asian hyväksymisen lisäksi.

 

  • Pyri tukemaan asiaa pysymällä normaalipainoisena ja syömään terveellisesti, oikeilla lisäravinteilla ravintoasi tukien. Lisäravinteiden suhteen huolehdi aina, että olet selvillä miten imeytyvät, miten vaikuttavat muuhun mahdolliseen lääkitykseesi ja mikä on oma yksilöllinen maksasi ja munuaistesi sietokyky. Juttele työterveydessä tai  ravitsemusasiantuntijan kanssa aiheesta ja selvitä maksa ja munuaisarvosi.

 

  • Liiku, sillä tutkitusti liikunta helpottaa vaihdevuosioireita. Kävely tekee hyvää, kuntosali, uinti ja ennenkaikkea: Tee sitä mistä pidät, tee suorituksesi hengästymiseen ja hikoiluun asti sekä tee sitä säännöllisesti.

 

  • Hoida mieltäsi suuntaamalla tietoisesti ajatuksiasi hyvään ja pidä huolta päivittäisistä rauhoittumistauoista.

 

  • Käytä öljyjä tai liukuvoiteita limakalvoilla. Älä luovu nautintoa aiheuttavista asioista vaan ole ylpeä naiseutesi moninaisista vaiheista.

 

  • Juo paljon vettä, sillä kuumien aaltojen hikoilu ja hormonien muutos elimistössä kuivattavat sitä.

 

Myös miehillä murroskausi on olemassa, vaikkei sitä vaihdevuosiksi suoraan ehkä kutsutakaan. Hormonien vaikutus saa yhtälailla väsymystä ja muita oireita aikaan noin 50 -vuotiaalla miehellä.

Ollaan siis ihmisinä itsellemme ja toisillemme iästä huolimatta  hyväksyviä, armollisia ja pyritään kohtaamaan iän mukanaan tuomat oudotkin muutokset huumorilla ja avoimesti. Elämä on mukavampaa, kun ei ota itseään niin vakavasti!

 

Hyväksymistä, iloa ja unta vaihdevuosipäiviiin kaikille!

 

Päivi Saarijärvi