Tässä kaikille uudenvuoden laihdutuslupausten kanssa painiville asiaa!

 

Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan pysyville tuloksille löytyy neljä yhdistävää tekijää. Ne ovat alla listattuna. Listauksen kohdat ovat tutkimuksesta ja alla olevat jutut ovat minun kirjoittamia perusteluja.

  1. Liikunnan lisääminen 

Liikunta ei itsessään laihduta kovin paljoa, mutta se lisää mielilihyvän kokemusta, auttaa purkamaan stressiä, parantaa unen laatua, tasaa hormonitasoja, kolesteroliarvoja, verenpainetta ja verensokeria sekä alentaa sykettä ja parantaa sykevaihteluväliä. Lisäksi liikunnalla on liuta psyykkiseen hyvinvointiin liittyviä tekijöitä, joilla on varmasti merkitystä myös painonhallinnan kannalta.

  1. Nopeiden hiilihydraattien eli herkkujen vähentäminen

Nopeat hiilihydraatit sisältävät paljon ravintoaineköyhää energiaa, lisäävät verensokerin heittelyjä ja vaikuttavat mielitekoihin.

Huom. Tässä ei puhuta kaikkien hiilihydraattien rajoittamisesta vaan eli esimerkiksi pullien, karkkien, valkoisen leivän vähentämisestä.

  1. Kasvisten lisääminen

Ravintoaineiden saanti lisääntyy, suoliston kunto paranee terveillä ihmisillä, pureskelun määrä lisääntyy ja sitä myötä myös kylläisuus vain muutamia asioita mainitakseni.

Koko kuuden vuoden opiskeluni päätteksi tämä oli yksi niistä asioista, joiden voidaan varmasti sanoa olevan osa terveellistä ruokavaliota siis runsas kasvisten syönti.

  1. Ateriarytmin säännöllisyys

Verensokerit tasaantuvat, annoskoot yleensä pienevät, mieliteot vähentyvät, suunnitelmallisuus lisääntyy…

 

 

Näiden kohtien lisäksi tutkimuksessa on havaittu, että pysyviin muutoksiin liittyy myös: vähäisempi tupakointi ja alkoholin käyttö sekä työmatkaliikunnan lisääntynyt määrä normaaliin väestöön verrattuna (verrattuna FINRISKI-tutkimuksen tuloksiin). Ja vielä… Pitkäaikaisia tuloksia voi saavuttaa sekä hitaasti että nopeasti laihduttamalla. Säännöllinen punnitseminen näyttäisi myös auttavan.

Mistä sinä voisit aloittaa?

Anu