Monen viikon flunssa?

Nykyään tuntuu, että yksi jos toinenkin sairastaa ihan perusflunssaa viikko tolkulla. Näin ei tarvitsisi olla. Riittävän ajoissa aloitettu ja riittävä lepääminen, terveellinen ruoka ja muutamat vitamiinit voisivat olla avain lyhyempiin flunssiin. Liikunnan kanssa toimitaan myös usein hieman ajattelemattomasti. Saatetaan mennä ‘vähän’ kipeänä treenaamaan… Jos olet väsynyt ja olo tuntuu tukkoiselta, on yleensä parempi mennä ajoissa nukkumaan kuin hulluna liikkumaan. Monesti yltiöpäisellä treenaamisella vain pitkitetään oireiden kestoa ja pahimmassa tapauksessa kärsitään jälkitaudeista tai saadaan sydänlihatulehdus.

Kun olo paranee

Kun kuume on laskenut tai muuten olo on jo sellainen, että jotain voisi jo tehdä niin tässä muutama hyvä vinkki miten liikunta kannattaa aloittaa sairastamisen jälkeen:

  1. Kuumeen jälkeen pidä vielä pari kolme päivää vapaata liikkumisesta.
  2. Käy vain kävelemässä kevyt ja lyhyt lenkki. Tämä toimii ikään kuin herättelynä keholle.
  3. Jos menet salille, tee kevyesti. Painot voivat olla max 50 % siitä millä olet tehnyt ennen sairastumista. Toimi näin ekan viikon ajan.
  4. Ryhmäliikunnoista kannattaa valita kevyemmät versiot. Jos käyt bodypumpissa, mene kehonhuoltoon. Toimin näin ekan viikon ajan.
  5. Anna kehon palautua kunnolla nukkumalla tarpeeksi tai enemmän kuin normaalisti.
  6. Kuulostele miltä keho tuntuu treenien jälkeen älä väkisin tavoittele kovia treenejä ekalla viikolla. Jos sykkeet nousevat liian paljon normaaliin nähden, tee kevyemmin tai lepää enemmän.
  7. Jos laihdutat, niin älä pidä kaloreita ekan terveen viikon aikana kovin alhaisina. Pyri mieluummin pitämään se paino, jossa olet nyt, jotta kehosi saa aikaa parantua kunnolla.
  8. Viikon kevyemmän jakson jälkeen voi yleensä aloittaa jo normaalin liikkumisen ja treenaamisen.

 

Miten sinä yleensä pääset takaisin kiinni liikkumiseen sairastamisen jälkeen? Oletko himoliikkuja, joka ei malta pysyä poissa treeneistä vai kenties sohvaperuna, jonka on pakko pakottaa itsensä liikkeelle? Vai kenties jotain siltä väliltä?

Pysy linjoilla. Käydään lähiviikkoina läpi flunssan kestoon vaikuttavia ravitsemusjuttuja!

Anu