Koko elämä ja sen laatu syntyy valinnoista ja päätöksistä, joita olemme joskus tehneet tai joita nyt teemme.

Iso valinta vaikuttaa elämän suuntaan – pieni valinta elämän laatuun

Usein ajattelemme oman elämän laadun syntyvän isoista elämän valinnoistamme. Kuvittelemme, että se, mitä koulua olemme käyneet, missä asumme, kuka on puolisomme tai minkä ammatin olemme valinneet, määrää päivittäisen tyytyväisyytemme.

 

Päivittäinen hyvä olomme, ilomme ja tyytyväisyytemme syntyy kuitenkin päivittäisistä pienistä valinnoistamme. Se, miten heräämme, mitä syömme, millaisella asenteella teemme sitä, mitä teemme, miten kohtaamme jokaisen ihmisen ja miltä kehomme tuntuu, saa päivän aikana aikaan hyvää tai pahaa oloa.

 

Jokainen päätös on tienhaara

Jotkut päätöksistämme ovat muuttuneet automaatioiksi. Niitä tehdessämme emme enää huomaakaan tekevämme valintoja. Kun ostat kaupasta ruokaa, mitä ostoskoriisi valitset? Kun kontaktoit ihmisiin, kenen kanssa olet tekemisissä? Kenen puhelinnumerot puhelimestasi löytyvät? Mitkä ovat lempivaatteesi?

Miten sinun valintasi vaikuttavat elämänlaatuun? Oletko koskaan kyseenalaistanut valinnoista niitä, jotka eivät tee sinulle hyvää? Mitä tapahtuisi, jos valitsisitkin toisin?

 

Sinun elämäsi – sinun valintasi

Monista valinnoista yritämme syyttää muita ihmisiä. Kuulin yhden tupakoitsijan syyttävän muita tupakoitsijoita, jotka toiminnallaan houkuttelevat häntäkin. Yhden, joka oli addikti virvoitusjuomille, kuulin syyttävän kauppoja, jotka asettavat juomat hänen ostostensa kulkureitille. Jos juomat siirrettäisiin muualle, hän pääsisi niistä kyllä irti.

 

Tavallista on syyttää vanhempia omasta tavasta elää. Tottakai sillä on vaikutusta lapsuuteen ja totuttuihin toimintamalleihin, mutta aikuisena meillä on mahdollisuuksia omiin valintoihin. Toinen tavallinen syy, jolla puolustamme tyytymättömyyteen johtavia valintoja, on rahan puute. Tottakai sekin vaikuttaa siihen, minkä hintaisia valintoja kykenemme tekemään. Elämässä voi olla todellisia rajoitteita tai sitten niitä tekosyitä, joilla puolustelemme itsellemme huonoja valintoja.

 

Tutki omia päivittäisiä valintojasi

Testaa yhden päivän aikana toteuttamisiasi valintoja. Tee johonkin paperille listaus niistä ja laita jokaisen valinnan viereen + tai – sen mukaan, tekikö valintasi sinulle hyvää vai huonoa. Katso päivän loputtua sitten, onko paperisi positiivinen vai negatiivinen. Voit jokaisen valinnan kohdalla kiittää itseäsi, mikäli löydät + merkin ja jokaisen – merkin kohdalla voit miettiä, miten haluaisit valinnan tehdä.

Päätös toimia toisin on aina oma valinta

Jos haluat päättää lähteä muutoksen tielle omassa elämässäsi, voit ottaa tueksesi mielen verkkokurssimme. Ymmärrät enemmän itseäsi kurssin jälkeen ja pystyt saamaan helpommin muutoksia aikaan. Jos niin valitset.

 

Tästä pääset tutustumaan kurssiin.