Unet ovat sielun ohjaavia sanoja. Miksi en siis vastedes rakastaisi uniani ja  ottaisi niiden riisututtuja kuvia osaksi päivittäisiä näkökulmiani?” – Carl Jung

UNI

Näin viime yönä unta lapsuusystävästäni, joka oikeassa elämässä on kampaaja, mutta nyt hän olikin äidinkielen opettaja. Meillä oli tapaaminen, jonne kävelin kylmässä ja pimeässä. Odotellessani häntä tunniltaan perillä lämpimässä, muistin, että olinkin sopinut samaan aikaan jotain miehen kanssa, joka kuuluu kauas entiseen elämääni. Unessa hän kuitenkin kuului hyvinkin ajatuksiini ja odotuksiini. Lisäksi uneeni sekaantui nykyinen kampaajanikin, joka ihmetteli hiusteni kuntoa.

 

Tunnelma päällekkäisyyksistä ja ajoituksien huonoudesta oli suuri, mutta silti uni oli jollain tavoin myös kovin toiveikas. Uni oli varmasti kuvaamaani monitahoisempi ja tunteiltaan paljon värikkäämpi. Tuossa kuitenkin se, mitä siitä oli herätessä mielessä.  Siitä tuli ajatuksiini  kirjoittaa tämän viikon uniblogissa unesta siltä kannalta, mitä kaikkea aivomme unen aikana touhuavatkaan.

 

Uni tutkimuksen kannalta

 

Unta pohdittiin vielä pari vuosisataa sitten pääasiassa unien näkemisen ja niiden tulkinnan kannalta. Siitä tutkimus on laajentunut unen rakenteisiin, unen ja terveydentilan vaikututuksiin toisiinsa sekä ylipäätään unen moninaisiin tarkoituksiin elämässämme.

 

Unet jäävät parhaiten mieleen REM univaiheessa, joten yöllinen uneni ajoitus oli luultavammin yhden 1,5 h unijakson loppupäässä lähempänä aamuyötä. REM -unella on rooli mielen tasapainon säilymisen kannalta, kun aivot käsittelevät päivällä koettuja asioita sekä opittua tietoa verraten niitä koko muistin (oman ja kollektiivisen) tietoihin ja tallentavat tarvittavia asioita muistin syövereihin.  Unet voivat vaikuttaa epäloogisilta, hyvinkin tunnerikkailta ja usein niissä koetaan vuorovaikutustilanteita erilaisten henkilöitymien kanssa.

 

Tämä kuvaa hyvin omaakin untani. Epäloogisuuksia löytyy, tunnetta löytyy ja myös kolme eri henkilöitymää, joiden kanssa olin vuorovaikutuksessa. Itseäni en juuri unesta muista, lähinnä vain tuntemuksiani, jotka tunsin vielä herättyänikin.

 

“Ihmisen tehtävä on tulla tietoiseksi niistä sisällöistä, mitkä pyrkivät tiedostamattoman pinnan alta tietoisuuteen” -Carl Jung

 

Unisymbolit ovat yksilöllisiä

 

Olet varmaan törmännyt kirjoihin, joissa mennään aakkosellisen hakemiston mukaan unisymboleita läpi. Osa perustuu ikivanhoihin kirjoituksiin, osa Sigmund Freudin oppeihin ja osa on ihan vain hatusta vedetty kirjan täytteeksi. Näitä kirjoja on itsellänikin ja niitä on ihan mukava viihteeksi lueskella, ihan samoin kuin päivän horoskooppejakin.

 

Oman maailmankuvani mukaan unisymbolit ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä. Ne kuvaavat lähinnä sitä kulttuuria ja aikaa, jossa elän, niitä tunteita, joita tunnen ja yhdistelmän eri asioita kaiken elämäni aikana kokemani ja oppimani kautta. Tässä mukana myös Carl Jungin määrittelemä kollektiivinen alitajunta.

 

Näitä unikuvia voin hyvin itse tutkia ja pyrkiä ymmärtämään. Usein saankin unieni kautta ahaa-elämyksiä joihinkin päivän aikana hämmennystä aiheuttaneisiin asioihin. Olen myös oppinut toivomaan ennen nukahtamistani selkeyttä johonkin mieltäni pohdittuttaviin asioihin. Siksi olen aina iloinen muistaessani uneni ja pyrin kirjaamaan ne heti ylös, jollen heti ehdi niitä perkailla.

 

Arvostathan untasi ja uniasi?

 

Joskus unia ei muista lainkaan, vaikka niitä näkeekin. Syy saattaa liittyä heräämisen vaiheeseen, unen rakenteen rikkonaisuuteen, univajeeseen tai uneen vaikuttaviin lääkkeisiin tai muihin aineisiin. Kolmeen ensimmäiseen voi itse vaikuttaa hyvin omaa vuorokausirytmiään tarkkailemalla ja riittävää, hyvää untaan arvostamalla. Uskon siihen, että kun unesta ja unistaan tekee itselle ystävän ja auttajan, on moni asia elämässä helpompaa.

 

Valitse hyvä, riittävä uni ja ota unikuviesi viestit kiitollisuudella vastaan. Tietoa unesta ja unista löydät lisää verkkokurssiltamme, johon löydät linkin alta.

 

Päivi