Valosta ja pimeydestä

Kevät ja alkava kesä on nyt suorastaan kylpenyt valossa päivisin ja öisin  täysikuu on luonut alkaviin kesäöihin vielä omaa valoaan. Pimeys täytyy pohjoisella pallonpuoliskolla luoda kesäaikaan keinotekoisesti, samoin kuin kaamosaikana kirkasta valoa täytyy ihan itse järjestää väillä.  Ehkä olet huomannut valon vaikuttavan omaan vireyteesi tai uneesi, vai oletko?

Valo on tahdistaja ja suurta energiaa

valo ja energia

valo on energiaa, joka välittyy myös aivoihimme.

Väsymyksen hallinnassa ja vireyden edistämisessä vuorokausirytmi on keskiössä ja valo todella tahdistaa koko systeemiin. Valo on säteilyä ja siten energian siirtymistä. Ei tarvitse olla Einstein, että tämän tuntee ja kokee, mutta tätä tiedemaailman neroa on pitkälti kiittäminen nykytiedoistamme ajan, valon ja energian asioissa. Kun ajattelee jopa 80 000 luksin määrää (valaistusvoimakkuuden määre) kesäpäivänä verrattuna pilviseen talven keskipäivään, jolloin se voi mennä jopa alle 2000 luksia, voi käsittää valon vaihtelun tasoa ja merkityksiä toimintoihimme.

Syksyn ja talven pimeydessä suosittelemme tahdistukseen kirkasvalolamppua. Sen avulla todella nostaa sekä mielialaansa että muutenkin tahdistaa aineenvaihduntaansa. Näin kevään ja kesän kirkkaudessa on taas tärkeää muistaa pimennysverhojen merkitys, jotta oma rytmi pysyisi tahdissa. Yksi pimeyttä tuotantoonsa tarvitseva tahdittaja on mm. hormoni nimeltä melatoniini joka edistää nukahtamistamme.

 

 

Nautitaan kesästä, valosta ja energiasta – muistetaan silti myös levon merkitys 

Kesä on usein juhlien, lomien, kesätöiden, kokemusten ja yhdessäolon aikaa. Jotta niistä voi nauttia täysillä, on hyvä edelleen arvostaa ja auttaa untaan. Mukavaa on minusta se, että kesällä on nykyään aikaa enemmän lorvailla ja nautiskella, kuin ennen maaseudun töissä. Silloin toisaalta päivän työt väsyttivät sen verran, ettei unta tarvinnut odottaa tai miettiä. Nyt huomaa sen, jos päivä kuluu ilman suurempia aktiviteetteja, ettei sitten unikaan tule yhtälailla. Kesällä täällä pohjolassa elimistökin juhlii valoa ja jopa melatoniinin tuotanto on vähäisempää kuin talvella. Tämä voi osaltaan vähentää tunnetta nukkumisen tarpeesta. Silti uni on ehdottomasti yksi vireyden peruskivistä – niin kesällä kuin talvellakin!

Jotta jaksamme iloita ja nauttia, niin tässä muutama muistisääntö kesään vireyttämme edistämään ja untamme helpottamaan:

  1. Ei haittaa vaikka välillä valvotkin yli oman rytmisi, mutta nuku aina univelat mahdollisimman nopeasti pois.
  2. Pidä taukoja töissä ja touhuissasi. Ulkoile, pysähdy, katsele luontoa, hengittele tietoisesti ja venyttele.
  3. Nuku itsellesi tarpeeksi. Pimennä, rauhoita ja viilennä makuutilasi. Viilennä itsesi vaikka viileällä suihkulla ennen vuoteeseen menoa.
  4. Huolehdi, että saat nestettä päivän mittaan noin 5 % kehosi painosta, tästä vettä vähintään 1,5 litraa.
  5. Kiinnitä huomio myönteisiin asioihin, kiitä niistä ja ole hyvä itsellesi, jolloin teet hyvää myös muille.

Näilä ajatuksin toivotan sinullekin ihanaa alkavaa kesäkuuta – valon, levon, vireyden ja auringon aikaa.

Päivi 🙂

p.s. Jos kaipaat lisää pohdittavaa sekä harjoitusta vireyteen tai lepoon, kurkista kurssitarjontaamme. Sieltä voi löytyä sinulle tai vaikka lahjaksi antoisaa kesäideaa 🙂