Jippii, aurinko paistaa, terassit on täynnään ihmisiä ja oluthanat helmeilevät kylmyyttään. Yhtälailla jäiden kilahtelu tuopin reunaan siideri- tai lonkerolasissa saa ajatukset kevenemään.

Etenkin kesäaikana alkoholi yhdistyy tällätavoin hyvin helposti mielessä rentoon meininkiin ja yhdessäoloon.

En aio saarnata, sillä itsekin nautin viinistä ruuan kanssa, kuohuvan juhlajuoman poreilusta suussa ja mielessä tai saunan kuumutta viilentävästä oluesta. Kerron vain muutaman faktan siitä, miten alkoholi ja uni toimivat keskenään.

  • Fakta 1: Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon lamauttavalla tavalla. Se voi auttaa nukahtamisviiveen lyhentymisellä siihen, että pääsee uneen nopeasti, mutta mitään muuta hyvää yhteyttä uneen sillä ei sitten olekaan. Unen rakenne häiriintyy ja palautuminen heikentyy selkeästi. Viimeisin lukemani tutkimus tästä on tehty Tampereen teknillisen yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Työterveyslaitoksen, hyvinvointiteknologiayritys Firstbeat Technologiesin sekä Nokia Technologiesin yhteistyössä. Itsekin on tätä kokeiltu ja testattu Firstbeat mittareilla ja jo yhden saunaoluen vaikutus näkyi unessani selkeästi, vaikkei olossa sen kummemmin tuntunutkaan aamulla. Yhden yön huonon unen saa korvattua seuraavalla hyvällä puhtaalla yöllä,  mutta jos homma toistuu yöstä toiseen, alkaa uni todella rikkoontua pysyvämmin ja sillä on kauaskantoisempia seurauksia vireyteen ja myös terveyteen.

 

  • Fakta 2: Alkoholi rikkoo unen rakenteen ja aamuyöstä seuraa levottomuutta, ehkä painajaisia ja heräilyjä. Samoin syvää unta ei ole normaalia määrää ja elimistön puhdistusmekanismi ei pääse toimimaan normaalisti. Etenkin aivoihin jää muistihäiriöihin yhdistettyjä kuona-aineita, jotka normaalisti poistetaan syvän unen aikana.  Alkoholin vieroitusoireiden lisäksi palauttamaton uni lisää ahdistusoireita seuraavaan päivään ja se voi taas ehkäistä seuraavaa unentuloa.

 

  • Fakta 3: Alkoholi mm. lamauttaa hengitystä unen aikana, lisää hampaiden narskuttelua, migreenikohtauksen mahdollisuutta, nostaa verenpainetta ja lisää sydänkohtauksen riskiä. Jos on siis jo valmiiksi jotain ongelmia terveyden kanssa tai unihäiriöitä, niin drinksujen kanssa ne vain pahenevat. Lisäksi valmiiksi väsyneenä alkoholi vaikuttaa moninkertaisesti ja krapulaoireet ovat vielä normaaliakin kovempia.

 

Tämmöisiä faktoja kun tietää, niin ainakin itse käytän enemmän harkintaa alkoholin otossa, tunnistan seuraavan päivän mahdolliset oireet enkä ahdistu niistä lisää. Vaikken siis vältäkään juhlajuomia, pidän tarkkaa huolta siitä että tiedostan alkoholin ja unen yhteyden, nukun pois univelat ja pidän selkeitä, täysin alkoholittomia kausia juhlajuomien nauttimisessa.

Lisäksi ajattelen oikeasti niin, että terasilla kylmä alkoholiton drinksu tai soodavesi jäillä on ihan yhtä rentouttava kuin se olutkin. Saunankin jälkeen rentouttaa ihan yhtähyvin vichypurkin avausnapsahdus :-), jos sitä sihahdusta joskus kaipailee.

Nautintona vesi

Nauti vedestä kesäkuumalla

 

Joten nauttikaa alkoholista niin kuin haluatte, mutta tiedostakaa sen vaikutukset uneen ja oloon.

Kesämielellä ja vesilasillinen mielessä…. 🙂 hyvää ja rentoa kesää kaikille

Päivi

ps. jos unen asiat muuten kiinnostavat ja halut valmennusta tai ohjeita unesi parantamiseen, ota yhteyttä vapaamuotoisesti paivi(at)vitalgo.fi  (kesäaikana en katso ihan joka päivä sähköpostia, mutta varmasti pari kertaa viikossa ja vastaan 100 % varmuudella).  Kaikki valmiiksi tuotteistetut unipalvelumme löydät tästä.  Arvostamme lisäksi hyvin paljon, jos kerrot  mielipiteesi kirjoituksiimme alle kommenttikenttään!