Millaiset ihmissuhteet sinulla on työpaikallasi?

Olen kuullut työyhteisöistä, joissa ollaan yhtä perhettä ja puhalletaan samaan hiileen, innostutaan tavoitteista ja vietetään yhdessä vapaa-aikaakin. Enimmäkseen nämä tarinat ovat kuuluneet siihen, että ”ennen” oli tällaista, nykyään vaan pusketaan pienillä resursseilla kauhealla kiireellä vain tulos mielessä.

Onko maailma muuttunut?

Tulee mieleen, että kultaako aika muistot vai oikeastiko nykyään ollaan unohdettu ihmissuhteiden merkitys hyvälle yhteistyölle ja tuloksekkaalle toiminnalle?

Työhyvinvointi

Hyvinvointi tarkoittaa myös hyviä suhteita

Paljon puhutaan työhyvinvoinnista ja sen isosta merkityksestä työyhteisöille. Työhyvinvointi tarkoittaa tietenkin osaltaan fyysistä hyvinvointia. Jokaisen omalle hyvinvoinnille on tärkeää se, että voi hyvin, jaksaa ja syö hyvin. Yksilön fyysinen hyvinvointi rakentaa hyvinvointia työssäkin.

Viestintä

Kuitenkin iso merkitys on sillä, miten ihmissuhteet ja yhdessä tekeminen sujuvat työssä. Se kuvastaa henkistä hyvinvointia. Sitä voi rakentaa vain tekemällä yhdessä asioita ja opettelemalla hyväksymään erilaisuutta toisissa ihmisissä. Se, mikä rikkoo yleisesti yhdessä tekemistä, syntyy väärinkäsityksistä ja tulkinnoista toisen tarkoitusperistä. Hyvin usein nämä tulkinnat liittyvät esimiesten toimiin ja sanomisiin.

Hyvinvointi töissä

Onko sinulla jokin lempitapa viestiä. Ehkä se ei olekaan viestin vastaanottajien kannalta paras tapa.

Sanotaan, että viestijän vastuulla on se, että viesti tulee ymmärretyksi. Siksi onkin tärkeää varmistaa viestien perille meneminen ja niiden tarkoituksen ymmärtäminen. Sitä voi varmistaa silläkin, että viestittää useampaa kanavaa käyttäen. Joku kuulee parhaiten asioita, joku näkee ja joku kokee. Joskus kuulee sanottavan, että en ole kuullutkaan asiasta. Silloin on mahdollista, että viesti on tullut vain sähköpostilla, eikä sitä todellakaan ole silloin kuullut. Viesti ei ole tullut perille sitä kanavaa pitkin, joka on vastaanottajan paras kanava.

Tulkinnat

Toinen merkittävä asia on tulkinta asioille. Me ymmärrämme asioita omien kokemusten kautta ja tulkitsemme viestit omien filttereidemme läpi. Oikein ymmärtämiseen paras selvennys on kysyminen: Tarkoititko viestilläsi tätä? Näin ymmärsin, oliko tämä sitä, mitä tarkoitit?

Työhyvinvointi

Kun joku sanoo jotain, syntyy mielessä analyysi siitä, mitä hän tarkoitti.

Väärät tulkinnat johtavat riitoihin ja hankauksiin työpaikoilla. Pahimmillaan ne aiheuttavat klikkien rakentumisen, joissa riidellään siitä, mitä on tarkoitettu. Hulluinta on, että kaikkien klikkien tulkinnat saattavat olla vääriä, koska kukaan ei tullut varmistaneeksi ymmärrystä.

Nämä väärät tulkinnat saattavat jäädä elämään työyhteisöihin, vaikka tulkitsijat vaihtaisivat työpaikkaakin.

Mikä on jokaisen oma vastuu ihmissuhteessa?

Riippumatta siitä, onko kyse työpaikan ihmissuhteista tai henkilökohtaisista ihmissuhteista, on oleellista tunnustella, millaisia tunteita tuo toinen ihminen minussa aiheuttaa.  Näistä tunteista on  vastuu itsellä, koska tunne nousee minussa. Jos toisen ihmisen tekeminen tai sanominen alkaa ärsyttämään, kokeile näitä kolmea erilaista lähestymistapaa:

  • Ensimmäiseksi tunnustele: Mitä minussa tapahtuu, kun ajattelen ja tunnen tuosta toisesta ihmisestä niin kuin tunnen? Voiko kyseessä olla jotain, jota kaipaan itsessäni tai josta en pidä itsessäni? Jos huomaat ja tunnistat olevankin näin, ei toiselle suuttumisessa ole mitään järkeä.
  • Toiseksi tarkista tulkintasi: Kysy toiselta, kun teit tai sanoit noin, tarkoititko tätä? Voi olla, että huomaattekin kummankin tavoittelevan ihan samaa lopputulosta, vain erilaisin keinoin tai sanoin. Ehkä toinen tarkoittikin juuri samaa, mitä sinäkin haluat tai ei tarkoittanutkaan sitä, mitä sinä pelkäsit.
  • Kolmanneksi voit opetella rohkeutta vaativaa asiaa. Rohkeutta tämä vaatii siksi, että on uskallettava paljastaa oma haavoittuvuus. Kerro herännyt tunteesi: Kun sanoit noin, minussa nousi tämä tunne. Voisitko auttaa, että pääsemme tästä yhdessä eteenpäin? Tällä tavalla mahdollistat molemmille yhteisen tavoitteen saavuttamisen.
Vuorovaikutus työssä

Avaa omaa maailmankuvaasi ja opettele tuntemaan toisen vastaavaa. Molempien oma maailmankuva laajenee.

Kun maalaamme oman maailmankuvamme toiselle ja vastaanotamme toisen vastaavasti, molempien ymmärrys laajenee ja koko työyhteisö saa enemmän.  Opimme työkavereina tällä tavalla ymmärtämään toisiamme. Tarvitsee siis vain uskaltaa avata suunsa oikeassa paikassa. Jos se aluksi tuntuu vaikealta, se johtuu vain siitä, että ei ole vielä harjoitellut tällaista toimintaa. Suun avaaminen, kysyminen ja omien tunteiden paljastaminen ei tarkoita sitä, että hyökkäisi toista vastaan. Se tarkoittaa sitä, että ottaa toisen mukaan.

Harjoittelu tekee mestarin. Mestari ei lakkaa koskaan harjoittelemasta.

Ilman puhetta ei synny ymmärrystä.

Leena