Heräsin viime yönä tunteeseen, että oikeasta käsivarresta säteili kipu läpi unen. En ollut nukkunut sen päällä, enkä löytänyt suoraan yhteyttä kivun ja eilisten toimieni välille. Uni kuitenkin karisi silmistä kunnolla, kun kokeilin liikuttaa kättä mihin tahansa suuntaan.

Aloin hieromaan ja painelemaan kättä sormenpäistä kohti olkavartta. Mitään selkeää kipu kohtaa ei löytynyt, mutta kipu ikäänkuin siirtyili vain käsivarren aluella. Vein hitaasti kättä läpi eri asentojen ja koitin löytää kivun lähdettä. Ei onnistunut. Mutta asentoja läpi käydessäni mieleeni tunki keskustelu, jonka sain aikaan toissapäiväisen työhyvinvoinnin uni ja palautuminen  luennolla. Teen usein oman elämän väsymysriskinhallinta harjoituksen luennoillani. Ensimmäiseksi siinä mennään läpi syitä omalle väsymykselle. Listaa kertyy yleensä laidasta laitaan ja yleisimmät syyt ovat hyvinkin tuttuja jokaiselle. Tälläkertaa tuli myös kipu esiin väsymyksen syinä ja jäimme pohtimaan mitä esteitä väsymyksen toteutumiseen kiputilanteessa löytyy.

itsellä tuli mieleen huomion suuntaaminen pois kivusta, hengitysharjoitukset ja tietysti lääkärin kanssa neuvottelu lääkkeistä, joiden avulla pystyy nukkumaan kivusta huolimatta. Lääkkeet toki aina vaikuttavat unen rakenteeseen – näin sivuhuomiona –  mutta parempi kuitenkin saada nukuttua edes jotenkin.

 

Äänen värähtely voi auttaa kipuun

Ääni värähtelee ja se tuntuu kehossa

Keskustelussa eräs osallistujista muisti äänen vaikutuksen, joista itse tunnistin esimerkiksi ultraäänen. Sehän vaikuttaa kehoon värähtelynä tai tyynyt, joihin on sisäänrakennettu matalataajuista musiikkia tuottamaan äänivärähtelyä.

Osallistuja lisäsi vielä omalla äänellä tuotetun  harmonisen, parantavan värähtelyn, joka rauhoittaa ja helpottaa kipua.  En itse tiedä tästä tarpeeksi neuvoakseni asiassa, mutta aivan varmasti omalla äänellä saa värähtelyä aikaan. Totesin jälleen, että on ihana jakaa tilaisuuksissa erilaisia keinoja, joilla untaan voi parantaa;  yhdelle toimii yksi asia ja toiselle toinen. Mikään ei estä kokeilemasta sellaista, mikä ei aiheuta lisä ongelmia!

 

 

Ihmisinä jaamme ja pelkistämme oman kokonaisuutemme ja tuntemuksemme helposti osiin, kuten keho ja mieli. Etenkin sairauksissa monesti hoidetaan oiretta, lääkärin ottaessa ohjat omaan lääketieteelliseen tietoonsa, mutta myös niiden kautta kyllästettyihin olettamuuksiinsa nojaten. Itse koen vahvasti, että kokonaisuutemme kautta kivulla on joskus syvempi tarkoitus antaa jotakin tietoa ei tietoiselta puoleta tietoisuuteen. Tällaiset kivut nousevat tietoisuuteen etenkin nukkuessa kun olemme tiedostamattoman puolella.

Aloin nytkin pohtia eilisiä ajatuksiani ja tunnelmiani. Samalla “jumppasin” kättä. Nostelin, pyöritin, hieroin ja kääntelin. Aina kun kipu tuntui kovemmalta pysäytin liikkeen ja kuulostelin. Rauhoitin itseäni ja rentoutin lihaksia. Kivun hellittäessä siirryin taas seuraavaan kipu kohtaan ja jälleen kuuntelin, hengitin ja rentoutin kireäksi muuttunutta kohtaa. Lopulta alkoi tuntua, että käsi ei enää antanut signaalejaan ja hain mukavan asennon ja nukahdin.

 

Aamulla herätessä aloin heti tunnustella kättä ja siinä tuntui vieläkin taustalla jotain hellyyttä, mutta ei enää suoranaista kipua. Venyttelin hyvin ja kiitin kipua ajatuksista, jotka se mieleeni yöllä toi. Seurailen tilannetta ja käyn hierojallakin, sillä jumit eivät koskaan tee hyvää keholle – olivat sitten mistä tahansa peräisin!

Halusin jakaa tämän kanssanne, sillä kipu on kamala viestintuoja – etenkin yöllä. On hyvä kerätä monenlaisia keinoja kuunnella ja hoitaa kipuaan. Siksi pyydänkin, että jaat omia kokemuksiasi  asiasta tähän  alle kommentti alustaan. Joku voi saada niistä apua omaan elämäänsä!

Kivutonta unta kaikille!

Päivi Saarijärvi

ps. Tutustu Virvotteen tuoteperheeseen  , sieltä löytyy tietoa ja harjoitusta niin uneen kuin muuhunkin kokonaisvaltaiseen vireyteen.