Tunnesyömisestä puhutaan paljon. Siitä ilmestyy jatkuvasti uusia kirjoja ja kuitenkaan emme osaa olla syömättä tunteisiimme.

Mistä tunnesyöminen johtuu?

Ensinnäkin syöminen on todella palkitsevaa touhua. Pureskelu, vatsan täyttyminen, hormonivasteet ja mielihyväkeskuksen aktivoituminen… Kun olemme kerran oppineet palkitsemaan itseämme ruoalla, se tapahtuu ihan itsestään. Kun tunteet ottavat vallan tätä palkitsemista tapahtuu enemmän. Se on siis osittain opittu tapa. Toiseksi aivot ohjaavat meitä tiettyjen ruokien pariin esimerkiksi silloin kun olemme väsyneitä ja/tai stressaantuneita. Ja ne kaikista epäterveellisimmät jutut antavat yleensä suurimma hyvänolon tunteen.

Puutteellinen tunteiden hallinta lisää syömistä

Tunteita pitäis jollain tasolla pystyä hallitsemaan, koska se lisää syömistä. Mutta miten ihmeessä se tehdään? Kaikista helpointa on pyrkiä välttämään väsymystä ja stressiä. Kun nukkuu riittävästi, elämä tuntuu valoisammalta. Kun ei ole liikaa kiirettä, eivät tunteet jää huomiotta. Tunteet pitää tuntea, mutta väsyneenä tai stressaantuneena ne usein vain ohitetaan.

Tunnesyömisen hallinnan alkuun pääset, kun…

  1. huolehdit riittävän unen määrästä
  2. hoidat stressiäsi ja pyrit vähentämään huonon stressin määrää
  3. varaat silloin tällöin aikaa itsellesi
  4. osaat vastata kysymykseen mitä minä todella haluan tai tarvitsen
  5. liikut itsellesi sopivalla tavalla
  6. uskallat tuntea tunteesi
  7. muistat, että tämä on vain tunne – se menee ohitse

Hyvää viikonloppua!

Anu