Työ on iso osa elämää ja työn käsite kattaa kotityötä, palkkatyötä, yrittäjyyttä ja yhteisötyötä. Varmaan löydät lisää työmuotoja ja noiden asioiden sisällä on myös laajalti erilaisia ja vielä omaan ikäänkin sovittuvia asioita; Lapsena leikki on työ, nuorena opiskelu on työ, aikuistuessa oma koti ja perhe on monelta osin työtä, harrastaminenkin on osin työtä ja toisesta ihmisestä huolenpito on ehdottomasti osin työtä.

Työhön liittyy työnilon ja -imun lisäksi myös haasteita ja ongelmia, esimerkiksi rahalliseen korvaukseen, aikatauluihin, vuorovaikutukseen, osaamisen ja työn kohtaamiseen, väsymiseen, turtumiseen ja liialliseen ponnisteluun liittyen. Joskus näiden ongelmien mittakaavat vievät pohjan jaksamiselta ja etenkin unelta. Kun mielessä pyörivät omaan talouteen, perheeseen, läheisiin ja omaan terveyteen liittyvät asiat, voi työstä puhuminen, ajatteleminen ja lukeminenkin jo tuntua uuvuttavalta.

Teemme työtä, jotta tarpeemme hengissä pysymiseen, turvallisuuteen, yhteenkuuluvuuteen, arvostukseen ja itsensä toteuttamiseen ja kehittämiseen tyydyttyvät.

Tämä tarvehierarkian teoria on tuttu tieteestä vuodelta 1943, kun Maslow sen julkaisi. Ei tuon ymmärtämiseen tarvita sen kummempia teorioita, voit itsekin todeta, että jos joku kohta noista mättää, alkaa työkin mättää.

 

Miten työnimu tai -ilo syntyy?

Kun työssä on, on siitä palautuminen tärkein juttu. Emme ole koneita, joten huolehdi työsi tauottamisesta, oli se sitten miten mielenkiintoista, tärkeää ja tarpeellista tahansa. Palautuminen tarkoittaa työstä ja työn ajatuksista irtautumista vähintään 1,5 tunnin välein, eli:

  • Liikkumista, jos työ on staattista
  • Lepäämistä ja venyttelyä jos työ on hyvin raskasta ja vaatii seisomista, nostamista tai paljon siirtymisiä
  • Seuraa ja keskustelua, jos työ on hyvin yksinäistä ja yksitoikkoista
  • Rauhoittumista ja yksinoloa, jos työ on hyvin vuorovaikutteista, monipuolista, hoivaamista tai vastuunkantoa

Nauti myös ansaituista lomistasi – käytä ne virkistymiseen ja ehkä myös omien tavoitteittesi tarkasteluun. Unelmoi, lepää, nauti ja lomaile  – hyvällä omalla tunnolla!

Työssäjaksamiseen tarvitset tauotuksen lisäksi fysiologiaasi tukemaan riittävästi unta sekä ravintoarvoiltaan hyvää ja säännöllistä syömistä.

Turvallisuus ja yhteenkuuluvuus sekä arvostus työssä on monen tekijän summa ja myös yksilöllisyyteesi liittyvä. Tarvitsetko varmuutta työn jatkuvuudesta, haluatko vaihtelevaa työtä, osaatko työhösi liittyvät asiat mielestäsi tarpeeksi, voitko vaikuttaa työhösi ja entäpä se palkka – riittääkö se työhösi ja ajankäyttöösi nähden? Millaisessa työyhteisössä viihdyt parhaiten? Onko työsi sinulle merkityksellistä, mihin oma panoksesi vaikuttaa? Tunnetko ja arvostatko itseäsi, tietävätkö muut työsi ja tarpeesi, entä näetkö ja arvostatko muiden työtä?  Mitä haluat tulevaisuudelta työssäsi? Selvitä näitä asioita ensin itsellesi ja mieti sitten:

  • mihin asioihin voit vaikuttaa itse?
  • mihin vaikutat esimerkiksi esimiehesi kautta?
  • mihin kertakaikkiaan et voi vaikuttaa?

Tee sitten, mitä voit, keskustele, hae apua ja tukea, mutta älä jää märehtimään tai voivottelemaan huonoa tilannettasi,  jos sellaisen toteat. Sillä syöt aina omaa onnellisuuttasi ja jaksamistasi. 

Työhömme kuuluu myös vireysvalmennus työyhteisöissä, joissa työnantaja tarjoaa mahdollisuuden arvioida näitä asioita sekä korjata valmentajan avulla oman vireytensä haastekohtia. Vireyden voima antaa yksilöstä lähtien nimittäin yrityksillekin kilpailuetua, hyvää pöhinää ja tulosta viivan alle. Ratkaisuja haasteisiin ja ongelmiin löydetään valmennettavan kanssa, hänen tarpeissaan, arvoissaan ja toiveissaan ja välillä pääsemme myös korjaamaan yhteisöjen tilaa, vuorovaikutusta ja käytäntöjä. Asiat eivät parane valittamalla vaan valinnoilla – joskus niihin tarvitaan tukea, joskus ne selviävät pysähtymällä ja miettimällä ihan itsekseen. Pääasia, että päättää hakeutua kohti itselle hyvää työtä – siitä saa paljon iloa ja vireyttä elämään!

Halutessasi työasioista lisää pohdittavaa, harjoitusta ja tietoa, löydät sitä mm. Virvotteen työtä käsittelevistä tuotteista tai palveluista