Kehopositiivisuus ja hyväksyvä syöminen ovat tämän päivän aallon harjalla. Kehopositiivisuus tarkoittaa oman kehon hyväksymistä sellaisena kuin se on ja sen rakastamista kaikessa upeudessaan. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että hyväksyminen ei tarkoita sitä, että oman kehon eteen ei voi tai tarvitse tehdä mitään. Terve keho voi olla monen näköinen, mutta sen saavuttaakseen tarvitsee liikkua, levätä, stressata vähemmän (yleensä) ja syödä laadukkaasti ainakin 80 % ajasta.

Hyväksyvä syöminen liittyy ihan olennaisesti kehopositiivisuuteen ja perustuu siihen, että syömisestä ei pitäisi tehdä niin suurta numeroa. Ideaalitilanne olisi se, että silloin syödään kun on oikeasti nälkä ja lopetetaan syöminen kun kylläisyys alkaa tuntua. Tunne syömisen edessä pysähdytään miettimään, mikä se oikea tarve syömisen sijaan tässä on. Ja sokerina pohjalla, syödään sitä mikä tuntuu hyvältä. Toiset sanovat konmarittaneensa myös syömisensä eli ovat jättäneet kaiken mistä eivät pidä tai tule hyvä olo pois.

Miten pääset alkuun hyväksyvän syömisen tiellä?

  1. Aloita kuuntelemalla nälkää. Milloin sinulla on oikeasti tyhjä vatsa? Milloin syöt ajan kuluksi? Milloin syöt pysyäksesi hereillä? Milloin syöt koska ruokaa on vain tarjolla? Mikä on oikea tarpeesi ylimääräisen syömisen kanssa?
  2. Keskity kylläisyyteen. Syö rauhallisessa ympäristössä ajan kanssa ja kunnolla pureksien. Lopeta syöminen heti kun kylläisyys tuntuu sopivalta. Älä heittäydy ylilyönteihin. Jos ekan lautasellisen jälkeen on vielä nälkä, odota 15-20 minsaa ja hae vasta sitten lisää, jos vielä on nälkä.
  3. Tee syömisestä tietoista. Katso ruoan värejä, haista tuoksuja, maista maut kunnolla ja tunnustele tekstuureja. Kaikki tämä lisää kylläisyyttäsi.
  4. Tunnustele millaisten aterioiden jälkeen kehollasi on hyvä olla. Vältä sellaisia aterioita, joista saat ähkyn tai turvonneen olon. Anna kehosi ohjata sinua oikeiden ruoka-aineiden pariin.
  5. Vedä välillä överit. Tunnustele miltä tuntuu? Kirjoita fiilikset ylös. Jos överit aiheuttavat syyllisyyttä, pohdi tätä tarkemmin ja listaa kaikki ruoat, joista koet syyllisyyttä. Mieti miksi podet syyllisyyttä. Syyllisyyden poistuessa ja rentouden lisääntyessä, syömisen ajattelu vähenee ja näin ollen myös syöminen.

Näistä on hyvä aloittaa. Yleensä hyväksyn syömisen opettelu vie vuoden tai useammankin. Mutta hei,  ei se syyllistävä syöminenkään hetkessä tullut. Miettikää pieniä lapsia. Ei niillä ole minkäänlaista syyllisyyttä siitä, että ovat vetäneen suklaalevyn. Niillähän on vaan sokerihumala päällä ja hyvä meininki ennen pudotusta pilvistä.

Tsemppiä kaikille!

Anu

Ps: Olisi tosi kiva, jos kertoisit mitä mieltä olet hyväksyvästä syömisestä ja kehopositiivisuudesta tuohon alle! Tai laittaisit vaikka omia fiiliksiä siitä, mitkä ruoat syyllistävät eniten. Mulla se ei ole se mikä vaan se määrä. =)

Pps: Ravintoasioita käsittelevät tuotteemme ja palvelumme löydät sivultamme: https://www.virvote.fi/tuote-osasto/ravinnon-avuksi/