Suurin osa väestöstä on työntekijöitä ja vain pieni osa yrittäjiä. Yhteistä molemmilla näyttää olevan se, että työllä on todella suuri merkitys elämässä. Mobiililaitteet mahdollistavat joustavan työnteon melkein missä vaan ja lähes kaikki ovat tavoitettavissa 24/7.

Koukussa työhönOletko sinä kuokussa työhön?

On hyvä miettiä omalta osaltaan, mitä työ minulle merkitsee. Onko se elämäni tarkoitus? Olenko kutsumusammatissa? Teenkö töitä vain rahan takia? Käynkö töissä, koska niin nyt vain kuuluu tehdä? Miltä sinun omat ajatuksesi työstä näyttävät? Mitä tekisit, jos voittaisit lotossa? Jättäsitkö nykyisen työsi? Aloittaisitko uuden vai lepäisitkö laakereilla?

Kun tiedät mitä mieltä olet omasta työstäsi ja sen merkityksestä itsellesi on hyvä vähän miettiä kuinka paljon työtä tekee. Jos työ täyttää kaiken vapaa ja haittaa nukkumista, niin olet koukuttunut työhösi jo liikaa. Jos mikään muu ei enää kiinnosta ja töissäkin on vähän vaikeaa jaksaa kaikkea, olet koukuttunut työstäsi liikaa.

Voi myös olla, että omasta mielestäsi vapaa-aikasi ja työaikasi on omasta mielestäsi balanssissa. Lue silti loppuun ja mieti sitten uudelleen.

Muu elämä

Mitä siihen vapaa-aikaan kuuluu? Onko sinulla perhettä, lapsia, eläimiä? Harastatko jotain? Mitä teet rentoutuaksesi? Olen huomannut, että monilla asiakkaillani työ haukkaa ison osan myös tästä ‘muusta’ elämästä. Lapset ovat kotona, mutta äiti tai iskä vaan naputtaa koneella tai räplää kännykkää (tämä voi tosin olla muutakin kuin työtä). Tai iskä tai äiti hoitaa työasioita puhelimessa koko ajan. Silloin työ haukkaa sinulta pois sitä, mikä on kaikkein tärkeintä. Aikaa rakkaittesi kanssa. Sitä ei saa takaisin.

No moni tässä kohtaa sanoo, että mutta kun ne työt on tehtävä. Niin on. Työt eivät kuitenkaan tekemällä lopu ja monesti loppuun palamiset johtuvatkin siitä, ettei ihminen osaa tehdä eroa sen välillä mitä pitää milloinkin tehdä ja milloin pitää vaan jättää tekemättä. Laittaa ovi kiinni ja mennä kotiin lepäämään. Mieti arvojasi. Mieti mitä oikeasti haluat elämältäsi. Mikä on pienin mahdollinen askel kohti sitä elämää?

Mitä muut sanoisivat suhteestasi työhön?

Kun näitä asioita pohtii, on ehkä hyvä kuunnella puolisoa tai ystävää. Mitä hän sanoisi sinusta ja työstä. Entä mitä lapset sanoisivat, jos sinulla niitä on. Läheiset ihmiset kertovat tahattomasti meille meidän suhteestamme asioihin. Voi olla, että he nalkuttavat, valittavat, kiukuttelevat, määräilevät, itkevät… koska olet liian vähän heidän kanssaan. Tai olet poissaoleva, kun olet paikalla tai jätät asioita kotona tekemättä töiden takia. Jotkut eroavatkin sen takia, että toinen tekee liikaa töitä ja kasvaa näin eroon puolisostaan.

Mitä siis ottaisit vastaan läheistesi palautteesta? Voisiko se muuttaa tai parantaa suhdettasi työhön?

Sinun suhteesi, sinun elämäsi

Sinun suhteesi, sinun elämäsi

Loppujen lopuksi sinä itse päätät minne suuntaat energiasi. Jos tarvitset apua tämän energian suuntaamiseen, ole yhteydessä meihin. Päätä kuitenkin joka tapauksessa, mihin suuntaan haluat mennä ja pidä ohjat omissa käsissäsi. Sinulla on oikeus siihen. Harvoissa työpaikoissa pomo huolehtii hyvinvoinnistasi. Sinun on tehtävä se itse.

Vastaa vielä alla oleviin kysymyksiin (voit myös vastata näihin kommenttikenttään, niin voimme komentoida näitä asioita teille takaisin päin):

  1. Mikä minua työssäni koukuttaa?
  2. Miten saan pidettyä omista rajoistani kiinni?