Taas on se aika vuodesta kun mietitään, että joulun ja uuden vuoden välillä voi syödä mitä vaan ja uuden vuoden ja joulun välillä sitten taas tsempataan. Mitä jos viettäisimme joulun asiallisesti herkutellen? Seuraavaksi vuoden viimeiset vinkit jouluun, painonhallintaan ja vireyteen.

  1. Säilytä rytmi läpi joulun, välipäivien ja kaikkien pyhien – se kaikissa käännöksissä ja joka tuutissa mainostettu ateriarytmi, on avain sana ylensyömisen välttämiseen. Eräs asiakkaani sai aikaan tälläisen ruokarytmin aatolle (alla). Tee sinäkin omasi! klo 8:00 joulupuuro ja sekametelisoppa, klo 12:00 kylmät herkut (kalat, mädit, rosolli, kotijuusto jne…), klo 15:00 kahvi, piparit, kuivakakku, joulutortut, (klo 16 joulupukki), klo 18:00 kinkku, laatikot ja muut lämpimät ruoat sekä salaatti – loppuillasta jossain vaiheessa konvehdit ja vihreät kuulat.
  2. Muista, että jouluruoka itsessään ei ole kauhean vaarallista. – Pääosassa on kuitenkin porkkana, lanttu, peruna ja kinkku sekä rosolli (jos perinteisestä jouluruoasta puhutaan). Keskity siis joulunakin kasviksiin. Siis siihen, että ne kasvikset ovat sen joulun, välipäivien ja pyhien  pohja, jonka päälle kaikki muu rakennetaan. Sen ei tarvitse olla tylsää. Esim vegaaniliiton sivuilta löytyy rutkasti maistuvia kasvispohjaisia jouluherkkuja.
  3. Jatkuva suolaisen ja makean vaihtelu aiheuttaa ylensyöntiä. – Yritä siis pitää laiduntaminen pois kuvioista. Syö siis oikea ruoka ja jos on tarvetta, niin herkut heti päälle. Sitten se kuuluisa tauko syömisten välillä, kuten jo ateriarytmikin suosittaa.
  4. Liiku. – Jouluaattona ja -päivänä salit ammottavat tyhjyyttään eikä ulkonakaan välttämättä näe sen enempää ihmisiä kuin arkenakaan, vaikka kaikki on kotona. Sisällytä siis jouluusi liikuntaa. Ihan mitä vaan. Käy aamulenkillä, iltalenkillä, hautamaakävelyllä, pulkkamäessä (jos on lunta), tee sohvakyykkyjä ja tiskipöytä punnerruksia, lumilinnan ja/tai ukkojen rakentaminen (jos on lunta), salille (jos se sopii omiin aikatauluihin ja pääset avainkortilla sisään), luistele, hiihdä, käy uimassa (esim Espoossa järjestetään joulunalusviikolla kynttiläuinteja ja heti 28:12. alkaen taas vaikka mitä ohjelmaa), googleta oman alueesi joulun ajan palvelut. Monissa liikuntakeskuksissa järjestetään erilaisia koko perheen juttuja välipäivinä, ota osaa niihin. Tai sitten leiki kotona hippaa, tyynysotaa, tee kuperkeikkoja, leiki piilosta tai anna lasten päättää mitä leikitään. Varmaan PokemonGokin toimii jouluna! Tai Viin aktiviteetti pelit. Mahdollisuuksia on. Oletko itse valmis?
  5. Relaa. – Mieluiten ilman alkoholia tai sitten kohtuukäytöllä. Lasten kanssa alko ei kuulu jouluun.
  6. Sauno. – Sauna tunnetusti rentouttaa ja palauttaa.
  7. Hengitä syvään. – Oikealla hengityksellä pääset läsänolotilaan nopeasti. Tätä voit käyttää myös arkena ihan missä vaan. Ja tämä on ilmaista.
  8. Älä ajattele töitä, vaan mukavia asioita. Sulje siis kännykkä ja ota työpostien ohjaus kännykkään pois päältä.
  9. Lepää kun siihen on mahdollisuus. – Lepo voi olla siis aktiivista, kuten liikkumista. Mutta myös ihan kunnolla nukkumista ja television katselua tai kirjan lukua/kuuntelua.
  10. Älä tee tästä yllä olevasta mitään numeroa! – Terveyden ja vireyden hoitamisen pitäisi olla huoletonta. Sillä kaikki stressi mitä voi itselleen aiheutta pyrkimällä täydellisyyteen on turhaa. Jos et jaksa toteuttaa mitään ylläolevista ohjeista, ei hätää. Silloin sinun tulee vain levätä omalla tavallasi ja olla stressamaatta meidän terveysintoilijoiden kaikenpäiväisistä ohjeista.

 

Hyvää joulua!

Toivottaa Anu, Leena ja Päivi