Rakkaus antaa puhtia ja elämäniloa silloin, kun rakkausasiat ovat kunnossa. Mitä sinun rakkauselämääsi kuuluu? Tämän kysymys ei aina tarkoita parisuhdetta. Se voi tarkoittaa myös sitä, kuljetko sydän avoinna kaikkia ihmisiä varten. Rakkaus antaa elämään syvyyttä parisuhteen kanssa tai ilman sitä.

Rakkauden määrittelyä eroseminaareissa

Eroseminaarissa yhden illan teemana on rakkaus. Silloin pohditaan sitä, mitä ihmettä tuo kummallinen, valtava, tunnetta täynnä oleva sana oikein kenellekin tarkoittaa. Moni pitää sitä itsestään selvänä, kunnes alkaa sanoittamaan sen merkitystä.

Useissa sanoituksissa tulee ilmi se, että on erilaista rakkautta lapsia, eläimiä, elämää, luontoa tai puolisoa kohtaan. Puolisolta vaaditaan vastarakkautta, muuten ei synny sitä polttelevaa yhdessä rakentamisen tunnetta. Muita voi rakastaa ilman vaatimuksia, pyyteettömästi niin, että on sama, mitä vastapuoli tekee, rakkaus pysyy siitä huolimatta.

Raamatun rakkauden määritelmä saattaa nousta esiin tai omin sanoin kuvitettuna se hyvän olon tunne, jota rakkaus luo pelkällä olemassaolollaan. Oleellista monen määritelmässä on se, että rakkaussuhde antaa tilaa molempien kasvulle.

Mitä lapset sanovat rakkaudesta

Netistä löytyy hauskoja lasten rakkauden määritelmiä, jotka osuvat realistisesti juuri nappiin. Vaikkapa se, että ”rakkaus löytyy etelärinteeltä, koska sinne on kasvanut puita” –kuvastaa upeasti rakkauden lämpöä, kasvua ja sen tukemista.

Parisuhteen asiantuntijan löytöjä

Yhdessätekeminen antaa lujuutta suhteeseen

Yhdessä tekeminen lujittaa suhdetta.

David Richo kuvaa kirjassaan ”Kuinka olla aikuinen ihmissuhteessa” rakkauden viittä osatekijää, jotka hän on nimennyt: Huomio, hyväksyntä, arvostus, hellyys ja vapaus. Jos nämä kaikki viisi toteutuvat parisuhteessa, se varmasti kukoistaa.

Huomion antaminen toiselle tuntuu hyvälle. Jokainen meistä haluaa tulla kuulluksi. Ei voi tuntea tulevansa kuulluksi silloin kun toisen huomio on jossain muualla, vaikka sanat vakuuttaisivat läsnäoloa. Miltä tuntuu kun toinen tuijottaa telkkaria tai kännykkää ja sanoo: joo joo. Jälkeenpäin hän ei muista, mistä on puhuttu. Yhteys syntyy kun oikeasti antaa huomion toiselle kuuntelemalla, näkemällä ja puhumalla kauniisti.

Arvostuksen huomaa siitä, että toisesta puhuu kauniisti, vaikkei hän ole läsnä. Jokapäiväisessä elämässä ei tule ajatelleeksi, mistä kaikista asioista arvostaa toista. Niihin on hyvä palata, se kasvattaa tuota tunnetta.

Kaikkea ei ole pakko arvostaa, silloin asiat voi vain hyväksyä. Saamme olla erilaisia ja ajatella asioista eri tavalla. Erilaisuus antaa voimaa parisuhteeseen, kunhan pystyy hyväksymään toisen sellaisenaan, aitona ihmisenä. Silloin ei tarvitse toisen yrittää olla jotain muuta. Se ei ajan mittaan kuitenkaan kestäisi.

Hellyys kuuluu hyvään suhteeseen. Avoin tunteiden näyttäminen ja niistä puhuminen syventää suhdetta. Koskettelu pitää yhteyttä toiseen.

Vapaus on usein se, mitä me kaikki kaipaamme. Haemme vauraudella vapautta, haaveilemme lintujen vapaudesta ja kyvystä olla vapaa kaikesta. Kun toiselle voi antaa omasta puolestaan vapauden, ei rakkautta rajoita vaatimukset olla jotain muuta, kuin toinen itse haluaa.

Mitä sinä voisit tehdä sellaista, joka kasvattaa rakkauden potenssiin 10

Yllätä parisi huomiolla, jota hän ei osannut odottaa. Se maksaa vaivan.

Ihan varmasti rakkaus kukoistaa ja kasvaa, jos voimme noudattaa noita viittä osatekijää suhteessamme. Ei se aina ole helppoa ja joskus se vaatii tietoista työtä. Kun televisiosta tulee se lempparijuttu, ja toinen haluaa juuri silloin huomiota. Arki väsyttää, lapset vaativat, työ vaatii, koti vaatii ja pitäisi silti jaksaa vaalia parisuhdetta.

Nuo viisi rakkauden osatekijää ovat merkityksellisiä, jotta parin yhteys pysyy katkeamattomana. Parisi rakkaus kasvaa kuitenkin moninkertaiseksi, jos tuet häntä antamaan itselleen noita viittä rakkauden osatekijää. Jos parisi tukisi sinua tuolla tavalla rakastamaan itseäsi, miltä se sinusta tuntuisi?

Parisuhteessa ei aina ole helppoa

Jos juuri nyt olette törmänneet hankaluuksiin ja tuntuu, ettei omin voimin pääse eteenpäin, on olemassa parin yhteinen valmennus: Erotako vai ei. Siinä sekä eroseminaarin että sovittelun yhdistellyillä menetelmillä viidellä valmennuskerralla tavoitellaan uudenlaista tulevaisuutta. Katso tästä lisää.

Panosta rakkauteen…oli kohteena sitten itsesi tai toinen ihminen.

Jos henkilökohtainen valmennus tuntuu vaikealta, apua on saatavilla myös vastaavan verkkokurssin avulla. Siinä on lisänä stressivalmentajan kokemus ja apu hiertävien asioiden hoitamiseen. Tästä löydät lisätietoja.

Rakkaus antaa puhtia ja elämäniloa silloin, kun rakkausasiat ovat kunnossa. Mitä sinun rakkauselämääsi kuuluu? Arki ja sen kiireet huuhtovat niin helposti mielestä tämän maailman tärkeimmän hyvää tuovan asian. Ketkä kaikki rakastavat sinua ja ketä kaikkia sinä rakastat?