Olemme hyvin joustavia olentoja. Meillä on sisällämme automaattinen säätöjärjestelmä, joka ohjaa olotilaamme monin eri tavoin. Siksi väliaikaisesta unettomuudesta ei tarvitse olla oitis huolissaan. Huomioida se kannattaa kyllä sekä miettiä syitä ja seurauksia seuraavan päivän toimintoihin ja mielialoihin.

 

Kortisoli on hormoneista se, joka nostaa meidät joka päivä unesta vireyteen. Sen taso on suoraan verrannollinen kehon ja mielen paineeseen. Aivot tuottavat sitä elimistöömme juuri niin paljon, kuin stressiä on päällä.

 

Tasapainoinen valve antaa hyvän unen

Aivot ja keho tarvitsevat ärsykkeitä, jotta ne toimivat hyvin. Hyvä stressi ja kiinnostava toiminta antavat draivia oloon ja ajavat  eteenpäin, eikä välttämättä edes huomaa tarvitsevansa taukoa. Tätä tilaa voi kuvata vaikka termillä flow-tila.

 

Niin kauan, kuin huomaat tietoisesti tauottaa tekemisiäsi ja mielesi kiitoa, kaikki on hyvin. Päivittäinen toiminta kerryttää hyvää  valvetaakkaa, joka sitten illan tullen tuntuu väsymyksenä ja antaa hyvän unen. Palautuminen pelkällä yöunella ei aivoille kuitenkaan riitä vaan päivän tauotus ja rytmitys on todella tärkeä asia.

 

Tässä tauottamiseen käytännön ohje:

 

Pidä tunnin välein tauko, mitä ikinä teetkin. Laita muistutus vaikka puhelimella, jollet muuten sitä huomaa. Keskity hetkeksi erikseen siihen, mitä korvasi kuulevat, mitä silmäsi näkevät ympäristöstä sekä siihen mitä tunnet kehosi kautta. Keskittymisen jälkeen liikuta itseäsi niinkuin tunnet tarvetta ja vielä – hengitä hetki tietoisesti pallean avulla sisään ja ulos nenän kautta rauhallisesti. Tämä ei vie kuin viitisen minuuttia ja taas olet valmis jatkamaa ja kortisolitasosi laskeutuu normi vireeseesi.

 

Siirtymä normitilasta stressin puolelle

stressi, työpaineet, ahdistus

 

Kun ärsykkeitä tulee kaikkineen liikaa, alkaa keskittymiskyky ja toiminta herpaantua. Samalla kiire tai työpaineet voivat aiheuttaa  syyllisyyttä ja ahdistusta. Kaikki edelliset kerättynä tunteena vaikuttavat automaattisen pakene tai taistele -järjestelmämme käynnistymiseen:

 

Kohonnut tunne nostaa sykettä, verenpainetta ja kortisolitasoa liikaa ja ilman palautusta liian kauan. Stressin jäädessä päälle, kortisolin eritys jää päälle vielä yöhönkin ja aivojen aineenvaihdunnassa sekä  toiminnassa alkaa tapahtua muutoksia.

 

 

Sitten onkin noidankehä valmis: stressi → unettomuus → lisää stressiä → lisää unettomuutta….

 

stop, pysähdy, vaara, stressi

 

Huomatessasi stressaantuvasi, päätä katkaista tämä stressi, sillä se on sinulle ja ympäristöllesi vaaraksi.

Jo se, että huomaat tilasi olevan edelläkuvatun tapainen on ensimmäinen askel. Joku läheinenkin voi siitä sinulle mainita sanoen, että et ole oikein oma itsesi tai, etkö muistanut tai huomannut tätä juttua. Saatat mennä puolustukannalle moisista sanoista, mutta parempi olisi pysähtyä ja miettiä, mitä voit tehdä saadaksesi aivosi  ja reaktiojärjestelmäsi jälleen huomaamaan ja muistamaan asioita normaalilla tavoin.

 

Tässä lisää ohjetta normaalitilaan palautumisessa:

Jos voit, ota etäisyyttä niistä asioista, jotka saavat sinut stressaantumaan. Jollet voi, niin tauota päiväsi edellä kuvatulla tavalla. Se ei tosiaan vie kuin viitisen minuuttia tunnin välein. Päätä myös ennen nukkumaanmenoasi tietoisesti rauhoittaa unitilasi. Laita valoja himmeäksi, älä ylläpidä yhteydenpitoa tai muuta toimintaa älylaitteilla pariin tuntiin ennen nukkumista. Huolehdi neste- sekä ravintotasapaino ja -rytmi kuntoon valveajalla. Nuku riittävän pitkään = mene vuoteeseen ajoissa seuraavaan herätysaikaan nähden! Kirjoita vielä ylös muutamalla sanalla eniten vaivaavat asiat ja jätä ne mielestäsi paperille. Siitä voit ne herättyäsi taas kerätä jatkamaan – jos niin haluat.

 

Hyviä unia ja sopivaa vireyttä kevääseen

 

t Päivi

 

  1. Jos tuntuu, ettet pääse stressin ja unettomuuden kanssa sinuiksi näillä neuvoilla, ota yhteyttä. Jo keskustelu laventaa näkökulmia ja auttaa stressittömämpään elämään ja parempaan uneen.

Jos et halua keskustella, voit lukea, tehdä harjoituksia e-kirjojen avulla  tai osallistua verkkokurssiin.

Kaiken löydät meiltä – osan jopa täysin ilmaiseksi liittyessäsi jäseneksi .