Onko tuttua, että suunnittelet meneväsi nukkumaan ajoissa, mutta sitten jokin juttu viekin aikaa unelta? Toisaalta menet nukkumaan ehkä ajoissa, mutta sitten heräiletkin yöllä pohtimaan jotain tekemätöntä asiaa… Minulle ainakin käy näin välillä ja ennen tietämystäni väsymysriskinhallinnasta kävi vieläkin useammin.

Tunnustan että minussakin asuu pieni suorittaja ja aliarvioin välillä sitä, miten paljon asiat oikeasti vievät aikaa sekä myös yliarvioin joskus omia voimavarojani. Se sitten kostaantuu yöunissa, tai enemmänkin niiden riittämättömyydessä. Nykyään osaan jo hellittää, antaa armoa itselle ja etenkin arvostaa uniaikaani niin paljon, että siitä en hevillä tingi.

Yöllä muutaman kerran herääminen on normaalia – kellon tuijottaminen ei.

Siksi kertaan itselleni ja myös teille arvon lukijat, miten pääsee irti suorittamisesta ja jaksaa paremmin:

  1. Jaksamistaan mitoittaa helposti nuoremman itsensä, kesän kiihkeyden ja valon mittapuulla tai johonkin toiseen vertaamalla. Kannattaa siis pysähtyä ja kysyä itseltään, kuka ja millaisissa olosuhteissa tässä toimiikaan. Syksyn tullen lisätään kirkasvalo aamuun ja nautitaan illan hämärästä!
  2. Liian kireät aikataulut eivät anna tilaa rentoutumiseen ja jos koko päivän vetää kelloa vastaan, ei myöskään illalla uni tahdo tulla. Rentoutumiselle  suunnitellaan aikatauluun selkeitä aikaikkunoita. 10 minuutin pysähtymisiä, hengitykseen keskittymistä ja kehon sekä mielen tietoista rauhoittamista.
  3. Työ tai kiinnostavat asiat eivät maailmasta lopu. Yksi ihminen on vain yksi ihminen voimineen ja elinaikoineen. On siis valittava ja valinnoissa seurattava omaa arvomaailmaansa, mietittävä sitä, mikä oikeasti on tärkeää.
  4. Riittävän hyvä riittää ja itseäänkin voi kiittää: Tein parhaani, mahtavaa ja nyt on levon aika, huomenna on uusi päivä.
  5. Kun huomaa olevansa liian väsynyt tekemään jotain, ei sen tekemisestä väsyneenä yleensä hyvää seuraa. Parempi antaa nyt olla, kirjoittaa ylös asia unohtamisen varalta ja levätä. Näin voimiaan säästäen ja keräten sen jonkin tekee huomenna monta kertaa tehokkaammin ja paremmin :-).

 

Näillä eväillä ainakin itse aion porskuttaa läpi syksyn. Leväten ja töitä tehden, hämärtyvistä illoista ja yhä syksyn lämmöstä nautiskellen.

Ihanaa syyskuun alkupuolta kaikille!

t Päivi

ps. Unikurssiltamme löydät lisää apua uneen ja rauhoittumiseen sekä  väsymyksen hallintaan.