Vertailu jää pois

Kun kohtaa ihmisiä, on tyypillistä verrata heitä itseensä. On myös tyypillistä, että pistää itsensä silloin joko sen toisen yläpuolle tai alapuolelle. Jos on ollut niin hyvä tuuri, että tuntee olevansa parempi jossain suhteessa kuin se toinen, tuntuu olo ylpeältä. Keho suoristuu ja yrittää pituudessakin nousta toisen yläpuolelle.

Jos taas tuntee jäävänsä alapuolelle tuossa vertailussa, on päivä pitkään pilalla. Kehostakin sen huomaa, kun se painuu väkisten kasaan entistäkin pienemmäksi.

On parempi olla kun ei vertaile itseään muihin.

Jos olet kyllästynyt näihin tunteiden vuoristoratoihin, päätä, että ihmisiä tavatessasi olisitkin kiinnostunut vain heidän ajatuksistaan ja tunteistaan vertailematta niitäkään mitenkään omiisi. Tekisit vain havaintoja antamatta niille minkäänlaista arvoa. Näin toimiessa olo pysyy rauhallisena ja tasapainoisena koko päivän nousematta aallon harjalle tai laskematta laaksoon.

Joustamattomuus muuttuu joustavuudeksi

Havannoi omia näkökulmiasi toisen näkökulmien kanssa. Yritä tehdä se ilman egon oikeassa olemisen tarvetta. Kun antaa itselleen aikaa tutkia noita molempia näkökulmia, voi valita tavan toimia vaikka jostain sieltä väliltäkin. Silloin saa aikaan viisaampia ja laajakatsoisempia päätöksiä.

Silloin kun tuntee olevansa oikeassa, tuomitsee toisen automaattisesti väärässäolijaksi. Eipä maailma onneksi ole niin mustavalkoinen.

Tulee paremmin ymmärretyksi

Anna aikaa ymmärrykselle. Saat sen moninkertaisena takaisin.

Kun antaa aikaa itselleen tutkia toisten näkökulmia ja avartaa toiselle omiaan ilman, että vaatii toista heti hyväksymään omansa, löytyy myös aikaa selittää enemmän.

Kun on aikaa selittää taustoja ja tarpeita, tulee isommin ymmärretyksi.

 

 

Ymmärtää toisen ajattelua ja tunteita

Kun kuuntelee toista ihmistä aidosti ja rauhassa, ymmärtää paremmin hänen tapaansa ajatella. Kun ymmärtää hänen ajatuksensa, ovat niistä seuraavat tunteetkin loogisia. Jospa jaksaisikin aina kysyä keskustelun synnyttyä jostain tapahtumista: mitä ajattelit ja miltä se tuntui. Silloin saisi näkymän toisen sisäiseen maailmaan.

Egoa ei aina tarvita vahtimaan pärjäämistämme, joskus sen vapaapäivä saa aikaan parempia vuorovaikutussuhteita. Kannattaa kokeilla. Voi tuota kutsua myös myötätunnoksi itseä ja toisia kohtaan.

Parempi yhteys toisiin ihmisiin syntyy ilman egon sotkeutumista vuorovaikutussuhteeseen.

Myötätuntoista työpaivää,

toivoo Leena