Oletko haaveillut jostain itseäsi koskevasta muutoksesta? Esimerkiksi: Onko kehosi mielestäsi vääränlainen, syötkö mielestäsi väärin tai nukutko liian vähän/liikaa? Oletko energinen sillä tasolla kuin haluat? Oletko rohkea? Uskallatko toimia niin kuin haluaisit? Onko sinulla runsautta vai elätkö puutteessa?

Jos kuulut niihin, jotka haluaisivat jonkin asian omalla kohdalla muuttuvan, oletko onnistunut muutoksessasi? Ellet ole, kyse voi olla siitä, ettet anna itsellesi mahdollisuutta muutokseen.

Oletko huomaamattamasi omassa kuplassasi?

Mitä se tarkoittaa?

On monta tapaa estää itseään muuttumasta. Tässä esimerkki muutamasta:

  1. Selittely

Osaat selittää hyvin itsellesi, miksi muutoksesi ei olekaan tarpeellinen tai mahdollinen. Aika ei ehkä ole sovelias, kalenterissa saattaa olla tiukkaa tai aloitat ehkä jossain tulevaisuudessa hetkenä, jota ei koskaan tule.

  1. Epäilys

Et usko pystyväsi ja tällä uskomuksella estät itseäsi aloittamasta.

  1. Pelko muutoksen jälkeisestä tilasta

Onhan tuttu helvetti parempi kuin tuntematon taivas.

  1. Et koe olevasi muutoksesi arvoinen

Toiset voivat saada aikaan asioita, mutta eivät ne ole sinua varten. Sinulle riittää pienesti eläminen, pienesti tunteminen, pienesti tekeminen. Miksi ihmeessä näin olisi?

Vaikka itse olen valmentaja ja tuen muita heidän muutosprosesseissaan, olen asiantuntija omalla kohdallani myös oman muutoksen estämisestä. Tiedän todellakin, että muutos vaatii enemmän kuin vain polun tavoitteeseen ja päätöksen aloittamisesta.

On raadollista katsoa omia ajatuksiaan

Se vaatii niiden lisäksi sen, että katsoo itseään peiliin, tutkii omaa ajatteluaan ja on raadollisen rehellinen. Raadollista on kuunnella omia selittelyitä asioiden toteutumattomuudesta. Raadollista on katsoa omia epäilyksiään omista kyvyistä. Raadollista on nähdä omat pelkonsa ja kaikkein raadollisinta on huomata, ettei pidä itseään tarpeeksi arvokkaana.

Etsi syitä, älä syyllisiä

Syiden hakeminen omasta ajattelusta on arvokkaampaa kuin syyllisten metsästys itsen ulkopuolelta. Kun näitä syitä löytää, on pitkällä niiden hävittämisessä.

On tärkeää opetella kääntämään rakkauden nuolet kohti omaa sydäntä. Sieltä löytyy arvostus, pelko muuttuu rohkeudeksi ja epäilykset häipyvät. Selittely ei ole enää uskottavaa, eikä tarpeellista.

Silloin kun oikeasti haluat muutosta, anna sille myös mahdollisuus.

Lisää apua ja työkaluja saat vaikkapa verkkokursseiltamme. Niihin voit tutustua täällä.

Arvostusta päivääsi,

toivoo Leena