Kun puhutaan vireyden ylläpitämisestä ravinnon avulla, tulee vastaan se iän ikuinen asia eli rytmi. Ruokailujen rytmissä aamupala on se ensimmäinen asia, mistä pitää pitää huolta. Ja vaikka kuka väittäisi mitä, niin aamupala on edelleen se päivän tärkein ateria.

Aamupala

 • käynnistää aineenvaihdunnan
 • antaa energiaa aamupäivän toimiin
 • keskeyttää yöaikaisen paaston
 • on helppo pitää rutiinin omaisesti samana
 • voi auttaa hallitsemaan loppupäivän nälkä/kylläisyystilaa

Kun puhutaan ihmisistä, jotka hallitsevat painoaan joko niin, etteivät ole koskaan olleet ylipainoisia tai niin, että ovat laihduttaneet ja pystyneet pitämään painon poissa, yksi heitä yhdistävä tekijä on aamupalan nauttiminen joka aamu.

Aamupala on hyvä nauttia kun herää. Aamuihmisellä tämä tapahtuu juuri silloin kun herää eli vaikka klo 5 aamulla, jos se nyt sattuu olemaan hänelle hyvä heräämisaika. Iltaihmisillä tämä on hieman haastavampaa. Jos voi nukkua oman rytminsä mukaisesti ja herätä vasta 9-11 välillä, niin silloin aamupalan voi nauttia heti. Jos kuitenkin joutuu heräämään jo paljon ennen itselleen hyvää heräämisaikaa, niin voi olla parasta ottaa silloin heti herättyään vain jotain tosi kevyttä (juotava jogurtti, pieni smoothie, vähän mehukeittoa jne ja se kahvi). JA syödä sitten se oikea aamupala vasta töissä 9-10 aikaan. Tämä tukee iltaihmisen omaa aineenvaihduntarytmi ja parantaa jaksamista.

No mitä olisi hyvä syödä aamupalaksi… Tämä on hyvin ihmiskohtaista. Maailmalla liikkuu paljon ohjeita, joiden mukaan kaurapuuro on ihan suoraan sieltä hoolla alkavasta paikasta aamupalana. Ja että aamulla pitäisi syödä salaattia ja kanasuikaleita. Tai pihviä ja kasviksia. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

On hyvin yksilöllistä se mikä on hyvä kenellekin. Toinen kestää enemmän hiilareita aamulla kuin toinen. Alla lista erilaisista aamupaloista. Nämä ovat niitä aamupaloja, jotka aamuihminen syö heti aamulla ja iltaihminen sitten vasta 9-10 maissa. Kokeile vaikka kaikkia ja anna kehosi päättää mitä syöt aamupalaksi. Se kyllä kertoo onko olo hyvä vai ei.

 1. Kananmunakaurapuuro + marjoja 1 dl (kananmuna vispataan puuron sekaan keittovaiheessa, yksi kananmuna per hlö on riittävää)
 2. Puuro + raejuustoa + marjoja 1 dl
 3. Puuro + pähkinöitä 1 rkl + manteleita 1 rkl + chian siemeniä 1 rkl + auringonkukan siemeniä 1 rkl + marjoja
 4. 2-4 palaa ruisleipää + kurkkua + paprikaa +  salaatinlehtiä + leikkelettä 2 viipaletta per leipä pala +  keitetty tai paistettu kananmuna
 5. 2-4 palaa ruisleipää + kurkkua + paprikaa +  salaatinlehtiä + graavilohta tai muuta lohta
 6. 2-4 palaa ruisleipää + kurkkua + paprikaa +  salaatinlehtiä + tonnikalapurkki
 7. 2-4 palaa ruisleipää + kurkkua + paprikaa +  salaatinlehtiä + marinoitua ja paistettua tofua
 8. Kasvismunakas + pieni smoothie
 9. Lihamunakas + pieni smoothie
 10. Banaanimunakas + pähkinöitä
 11. Soijajogurttia + 1 dl mysliä + 1 dl pähkinöitä
 12. Tuorepuuroa valintasi mukaan
 13. Pihvi + wokattuja kasviksia
 14. Kanasuikaleita + avokadoa + kurkkua + paprikaa

Kaikista tärkeintä on, että syöt aamupalaa.

Ihania aamuja sinulle!

Anu