Oletko sinä koskaan pelännyt, että rahasi loppuvat? Minulle se oli selkärankaan rakennettu pelko jo lapsuuden aikana. Meillä ei tuntunut olevan rahaa ”turhuuksiin”. Meillä oli kyllä rahaa tarpeeksi ja isä ja äiti saivat säästöönkin ihan hyvin, mutta silti päällimmäisenä oli pelko siitä, että jos ei ole varuillaan, rahat loppuvat.  Mikä sitten oli ”turhuutta”, johon rahaa ei käytetty? Se oli rahan käyttämistä omaan hyvinvointiin, esimerkiksi viihdytykseen ja vaatteisiin, siis elämän mukavuutta tuoviin asioihin.

Odotukset estävät elämästä

Tätä elämäntapaa pidettiin kunnioitettavana ja nöyränä silloin kun vanhemmat vielä elivät. Silti se kuvastaa turvattomuutta ja luottamuksen puutetta. Olin syntynyt siihen ja kasvanut siinä. Kesti todella pitkään, että ymmärsin toteuttavani omalla elämälläni tuota odotusta ja pelkoa: että rahat loppuvat. Eivät ne ole koskaan minultakaan loppuneet. Kuitenkin tuo odotus on estänyt elämästä kokonaisvaltaisesti.

Enkä tarkoita, että pitäisi elää niin, että rahat oikeasti loppuvat. Tarkoitan niin, että voi arvostaa itseään niin paljon, että suo itselleen hyviä asioita, joita rahalla voi saada. Rahalla voi saada paljon itselleen hyvää tekevää ja sillä voi antaa muille hyviä asioita.

Olen niin arvokas, ettei raha riitä sen arvottamiseen

Olen itse opetellut uudenlaista suhtautumista rahaan. Olen huomannut, että hyvin paljon suhtautuminen on liitännäinen omaan itsen arvostukseen. Mitä enemmän oppii rakastamaan itseään, sitä vähemmän arvoa antaa rahalle sinänsä. Rahasta tulee vain väline, jolla voi saada aikaan kaikenlaista elämän laatua parantavaa, eteenpäinvievää, kasvattavaa ja joskus jopa nautinnollista palvelua tai asiaa..

Luottamus on kallio, jolla seison

Toinen tärkeä näkökulma pelon poistamiseen on ollut luottamuksen rakentaminen. Luottamus antaa turvallisuutta ja uudenlaista odotusta siitä, että kaikki on joka tapauksessa hyvin. Ihan sama, mitä elämä ja ympäristö tuovat tullessaan, olen turvassa. Luotan siihen.

Näiden kahden asian oppiminen on auttanut nauttimaan enemmän omasta elämästä. Se on rentouttanut omaa suhtautumista erilaisten riskien ottamiseen niin rahan kuin ihmissuhteiden kanssa.

Tunne ohjaa toimintaan

Elämä on matkaa tunteesta toiseen. Elämänlaatu paranee,  kun enää ei tarvitse tuntea pelkoa, epäluottamusta ja turvattomuutta, ei tarvitse seurata tilin saldoa tai olla huolissaan työn riittävyydestä. Huolen unohtaminen auttaa nauttimaan elämästä enemmän.

Raha on hyvä asia. Sitä saa olla enemmänkin kuin riittävästi, koska silloin voi hyvillä mielin panna rahaa kiertämään, lahjoittaa sitä ja ostaa palveluita sen avulla eli tuottaa ympäristölle työtä. Nykyään rahani eivät lopu, vaikka niitä olisi aika-ajoittain vähän.

Rakastan epäilystä

Ja jos vielä joskus mielessä vilahtaa tuo puutteen tunne, rakastan sitä, koska se saa minut taas palaamaan tälle itselle terveemmälle ja mukavammalle linjalle. Harjoitus tekee mestarin myös ajatusten harjoittamisessa. Mestari harjoittelee koko ajan, koska muuten ei pysy mestarina.

  • Vauraus kasvaa ajatusten ja uskomusten muuttumisen myötä
  • Maailmassa on niin paljon runsautta, joka ei mitenkään liity rahaan – silloin kun elää runsauden maailmassa, on aina vauras
  • Rikkaus on enemmän mielentila kuin eurojen määrä pankkitilillä

Minkä arvoinen sinun hyvä elämäsi on? Kuinka paljon rahaa siihen vaaditaan? Millaiset uskomukset sinulta löytyvät rahaan liittyen? Silloin kun haluat lähteä haastamaan omaa elämänlaatuasi, alkuun pääset tällä matalan kynnyksen valmennuskurssilla: Vireyden viisi valintaa.