Pitäisikö olla täydellinen – verrattuna johonkin?

Kuinka usein peiliin katsoessa tuntuu siltä, että on vääränlainen? Jotain pitäisi aina olla lisää tai jotain pitäisi ottaa pois. Kuinka moni on tyytyväinen painoonsa, sattuuko sitä olemaan liikaa tai liian vähän? Pitäisikö ripsien olla pidemmät ja tuuheammat, pitäisikö hauiksessa olla enemmän paksuutta? Olisiko mukavampi olla pidempi tai lyhempi? Olisiko upeaa olla rohkeampi, räväkämpi tai tyylikkäämpi? Mitä kaikkea sitä ihmisen mieli keksiikään, mihin voisi itseään verrata…

Entäs sitten ympäristö?

Voisivatko olosuhteet ja ympäristö olla toisenlaiset? Kumppani olisi ihan hyvä, jos hän käyttäytyisi eri tavalla tai pitäisi erilaisia vaatteita? Tai elämä olisi hyvää, jos olisi kumppani/tai olisi taas vapaus? Koti olisi kaunis, jos saisi sinne vähän lisää tietynlaista tavaraa? Työ olisi hyvä, jos se olisi vähän erilaista tai jos siellä olisi erilaiset työtoverit? Toisin sanoen, jos ulkoinen ympäristö muuttuisi, voisi tulla onnelliseksi?

Näetkö hyvät asiat kiitollisena niistä?

Tyytyväisyys ei ehkä löydykään sieltä, mistä sitä lakkaamatta etsii

Muutos itsessä tai ulkoisissa olosuhteissa tuo tyytyväisyyttä. Näin voi antaa itselleen pieniä, tyytyväisyyden hengähdyshetkiä. Kun rakentaa itselleen parempaa elämäntapaa, ulkonäköä tai ympäristöä, elämänlaatu varmasti paranee. Riittäkö se, vai jatkuuko arvostelu jossain muussa asiassa? Jos kehomielen sisältä kaikuu hetken kuluttua taas tyhjyys, sielu vaatiikin vielä jotain muuta.

Sisältä kumpuaa yllättävää voimaa

Kun kääntyy sisäänpäin ja kuuntelee, voi löytää kestävämpiä avaimia onnellisuuteen. Mitä sinulle tarkoittaa hyvän elämän eläminen, vertaamatta sitä kenenkään toisen elämään? Uskallatko kuunnella itseäsi ja lähteä noudattamaan tietä, joka ei ehkä olekaan sellainen, mitä muut kulkevat. Omaa energiaa sen tien kulkemiseen vapautuu, kun ei tarvitse enää seurata muiden tekemistä tai ympäristön epäsopivuutta. Arvostelu loppuu automaattisesti, kun lakkaa vertaamasta itseään muihin ja keskittyy omaan tekemiseensä arvostaen omia tuloksiaan ja aikaansaannoksiaan.

Aloita yksinkertaisesti

Hengitä vähän syvempään kuin normaalisti ja laske mielesi sydämeesi. Anna kehollesi rauha olla sitä, mitä se on, lopeta taistelu ja kuuntele sydämesi kauniita ajatuksia arvostaen omaa tapaasi olla ja elää.  Itsen ja ympäristön arvostelu lakkaa automaattisesti ja elämä tuntuu keveämmältä ja arvokkaammalta. Tätä tietä on helpompi kulkea muutosten mutkissa kohti omia toiveita, tavoitteita tai unelmia.

Miten tähän voi pystyä?

Kulje arvostaen pitkin omaa polkuasi.

Jo se, että ajoittain pystyy tarkkailemaan omaa toimintaansa, vie eteenpäin. On hurjaa huomata, miten paljon energiaa käyttää arvostelemiseen ja vähän omien asioiden arvostamiseen. Kun tämän tiedostaa, voi toimia toisin. Kokeile, sitten tiedät, kannattaako tämä sinulle.

Moni asia muuttuu, kun siihen kiinnittää huomionsa. Siksi olemme tehneet pieniä ja helppoja apukeinoja ponnistaa liikkeelle muutosten tielle. Mihin sinä haluaisit kiinnittää huomiota? Katso tästä lisää.

Millaisia oivalluksia sait tästä kirjoituksesta?

Missä sinä onnistuit tänään kulkiessasi kohti tyytyväisempää elämää?

Millaisia asioita omassa elämässäsi arvostit tänään?