Menossa on blogisarja Unen laadusta.  Ensimmäinen osa käsitti ympäristön asioita. Toisessa osassa jatkoin elokuulla  tekemiseen. Nyt otan käsittelyyn sen, mitä omat tietomme ja taitomme vaikuttavat unemme laatuun.

Käytän tarkoituksella erästä “valmentamispakkini” osaa, NLPtä, ja yhtä sen perusharjoituksista, loogisia tasoja. Harjoitus nivoutuu yhteen FRM (väsymysriskien hallinta)  -oppeihini, jossa jaetaan syyt väsymyksen takana itseen, ympäristöön ja työhön liittyviin asioihin.

Oli jako tai valmennuskehys mikä hyvänsä, on asioita hyvä miettiä aina monelta kannalta. Siten eri johtolankoja seuraamalla löytyy syy-yhteyksiä, joihin ei kenties tule muuten kiinnittäneeksi huomiota. 

Nyt asiaan ja siirrytään kaikkeen siihen, mitä osaat ja mitä kenties et osaa tai tiedä. Unen laatuun tämä osio liittyy yhtä tärkeänä, kuin aikaisemmat ympäristön ja tekemisen asiat. Mikä osa tästä blogisarjasta sitten kenellekin on se tärkein…. se on aivan sinun oma asiasi. Joku asia puhuttelee enemmän ja siitä lähtee kehitys oman unesi laadun paranemiseen.

 

Elämä on oppimista täynnä. Ja oppiminen on kehittymistä.

Osaamme monia asioita

Aikuisina ihmisinä osaamme jakaa päivämme ja tekemisemme tiettyihin osiin. Syntyy oma päivärytmi, jota noudatamme omien tapojemme mukaan. Osaamme myös muuttaa omia tapojamme, kun huomaamme, että jokin ei toimi.

Osaamme ihan itse hankkia sänkymme, vuodevaatteemme ja tyynymme. Osaamme myös hankkia tietoa hyvästä nukkumisergonomiasta ja soveltaa sitä itseemme. Ja jos emme tiedä tarpeeksi, osaamme kysyä ammattilaiselta apua asioihin.

Tiedämme paljon nukkumisesta kehomme ja mielemme reaktio-palaute -järjestelmän kautta.  Taitavina ihmisinä myös haemme lisää tietoa ja saamme sitä nykyään luotettavista unitutkimuksista, kirjallisuudesta, artikkeleista ja osaavilta valmentajilta. Osaamisemme kehittyy ja muuttuu oman kiinnostuksemme myötä. 

 

Seuraavaksi pyydän sinua noudattamaan seuraavia ohjeita:

  • Ota  hyvä asento, hengitä rauhallisesti ja lue itsellesi (vaikka ääneen, jos haluat)  kysymykseni alta. Vastaa sen jälkeen itsellesi mielessäsi, kirjoittaen tai puhuen – mikä sinulle parhaiten sopii.

 

         1.   Mitä kaikkea osaat ja tiedät, kun nukut hyvän ja palauttavan yöunen?

 

 

  • Keskity nyt siihen ajatukseen tai uskomukseen, kun olet herännyt ja mielessäsi pyörii, ettet ole nukkunut hyvin, sinua väsyttää ja harmittaa, kun uni ei olekaan palauttanut sinua tarpeeksi. Tunne se ajatus, mielentila ja koe se itsessäsi nyt ja vastaa itsellesi rehellisesti, kun kysyn sinulta seuraavan kysymyksen:

 

 

           2.  Mitä sinä et osaa tai mitä et tiedä, kun unesi ei ole palauttanut sinua kunnolla?

 

 

Vastattuasi molempiin kysymyksiin joko mielessäsi, ääneen tai kirjoittamalla, arvioi saitko selville jotain, mistä haluat oppia tai tietää lisää. 

Sait varmasti monia asioita tietoisuuteesi, joita osaat hyvin sekä mitä tiedät ja taidat. Ole niistä iloinen ja kiitollinen, niiden avulla unesi auttaa sinua voimaan hyvin ja jaksamaan tehdä, mitä haluat.

Kun jatkat tiedon hakemista ja oppimista, jatkuu myös kehittyminen :-).

 

Kuten huomaat, kyseessä ei ole mitään ydinfysiikkaa, vaan ihan omia päivittäisiä taitojasi ja tietojasi. Tiedän ihan varmasti, että kun teit tämänkin harjoituksen ajatuksella, jotain tapahtui, vaikket sitä ihan heti tiedostaisikaan.

 

 

Jatkan seuraavaksi unen laatu sarjaa loogisten tasojen mukaan arvoihin ja sen jälkeen identiteettiin.

Vuoden lopulla olemme käyneet läpi koko harjoituksen näin etänä – sinä lukien, minä kirjoittaen. – Toivon ja uskon, että  tällainen blogin kautta tapahtuva etävalmennus avaa sinulle uusia mahdollisuuksia unesi suhteen. Tämä tuottaa minulle iloa ja innostusta, sillä työn tarkoitus on minulle tärkeä asia. Kiitos  lukemisesta, keskittymisestä asiaan ja toivon hyvälaatuisia, palauttavia unia sinulle!