Ihmeellinen suu

Suu on ihmiselle todella tärkeä. Suussa on hampaat ja kieli. Siksi siihen liittyy monia asioita:

 • syömisen nautinto tai seksuaaliset kokemukset. Joillekin ruokakin voi lähennellä seksuaalista mielihyvää.
 • ruoan kaikki rakenteiden tunnistaminen
 • makujen maistaminen yhdessä nenän – voiko ruokaa syödä, onko se kunnossa.
 • suussa olevat entsyymit aloittavat ruoan pilkkomisen
 • hyvin hoidetut hampaat ovat huomaamattomat, mutta jos hampaiden kanssa on ongelmia, niin se näkyy koko kehossa – tulehdus voi levitä hampaista muuhun kehoon
 • puheen tuotto – pystymme kommunikoimaan keskenämme aivan eri tasolla kuin muut eläimet
 • ja viimeisenä tämän jutun aihe eli pureskelu.

 

Miksi se vanha totuus pureskelusta on niin tärkeää?

Pureskelu hienontaa ruoan sopivan hienoksi. Tämä on erittäin tärkeää, koska hyvin pureskeltu ruoka on paremmin käsiteltävissä vatsalaukussa eli vatsahappo pääsee hoitamaan osansa paremmin. Myöhemmin ohutsuolessa hienoksi pureskeltu ja hyvin happokäsitelty ruokasula on paremmin entsyymien käsiteltävissä. Hyvin pureskeltu ruoka siis helpottaa muun ruoansulatuskanavan vaativaa tehtävää ottaa kaikki ravintoaineet irti siitä mitä syömme. Lisäksi vatsahappo pääsee helpommin hoitamaan myös omaa tehtäväänsä tuhota haitallisia bakteereita.

Suussa ruokaan sekoittuu syljessä olevaa amylaasia ja lipaasia, jotka aloittavat ruoan pilkkomisen heti. Tämä pilkkominen jatkuu niin kauan vatsalaukussa, kunnes vatsahapon erityksen myötä vatsan happamuus lopettaa entsyymien toiminnan.

Kolmantena, mutta ei yhtään sen vähäpätöisimpänä, pureskelu aloittaa kylläisyyttä edistävän prosessin. Esimerkiksi huippu kilpapyöräilijöillä on havaittu, että pelkkien geelien syöminen suorituksen aikana voi johtaa madaltuneisiin sokeriarvoihin ja huonompaan suoritukseen kuin se, että geelin nauttimisen yhteydessä otetaan vähän jotain purtavaakin. Pureskelu siis aktivoi aivoissa kylläisyyteen liittyviä aivoalueita ja lisäksi pidentää syömisaikaa, joka on myös tärkeää kylläisyyden kannalta.

Ja bonuksena se myös auttaa kehoa rauhoittumaan sekä meitä maistamaan ruoasta paremmin kaikki sen ihanat vivahteet.

Ja sitten ne ohjeet…

Jokainen, joka on edes vähän seurannut naistenlehtiä ja dieettikeskusteluja muistaa, että meille on annettu ohjeita siitä kuinka monta kertaa ruokaa tulisi pureskella. Toinen ohje liittyy syömiseen eli pureskeluun ja juomiseen. Tällaiset ohjeet ovat turhia. Ei ole mitään yhdenmukaista ohjetta siitä miten paljon pitää pureskella tai että onko juominen aina pahasta kun syö. Riippuu täysin ruoasta kuinka paljon sitä pitää pureskella. Suu kyllä tunnistaa, koska ruoka on sopivaa nielaistavaksi, jos sinulle ei ole kiire. Kiireisenä ihmiset harvoin ehtivät tuntea suuntuntemuksia, koska keskittyminen on muualla. Tällöin aletaan helposti myös ahmia ilmaa ruoan mukana.

Ja sitten se juominen. Kun seuraa pieniä lapsia, huomaa, että he eivät ota koskaan juotavaa suuhun kun suussa on vielä ruokaa. Näin tulisi myös aikuisten menetellä. Juomalla voi helposti ‘huuhdella’ huonosti pureskellun ruoan alas vatsaan. Johan sekin, että ruokasuussa ei saa puhua, viittaa siihen että suu pidetään kiinni niin kauan kuin ruokaa on suussa. Silloin ei siis juoda. Aterialla siis voi kuitenkin juoda, kunhan se on pureskelujen välissä.

Kiteytetyt ohjeet:

 1. Pysähdy ennen syömistä
 2. Keskity siihen mitä olet tekemässä – ennen vanhaan ruokarukous toi ihmisen mielen ruokaan, jos se on liian heviä, niin kiitä ruoasta ja ihastele sitä miltä se näyttää.
 3. Pureskele niin kauan, että ruoka tuntuu ‘sopivalta’ nielaistavaksi
 4. Älä juo mitään niin kauan kuin sinulla on ruokaa suussa