Viimeksi kirjoitin pureskelusta. Suun jälkeen suoliston kunnosta vastaa vatsalaukku. Siellä terveesti toimiessaan suolahappo hajoittaa proteiineja ja tappaa haitallisia mikrobeja. Kun ruoka on pureskeltu hyvin, se on suolahapolle edullisessa hyvin pilkotussa muodossa. Ahmiminen ja kiireessä syöminen heikentävät tätä hyvin pilkkomista, mikä ei sinänsä ole ongelma, ellei se ole jatkuvaa. Jos vatsalaukkua koulutetaan erittämään jatkuvasti enemmän ja enemmän happoa, kun ruokaan ei pääse riittävän syvälle käsiksi, se alkaa oireilla. Hyvin usein närästyksen taustalla onkin pitkään jatkunut stressi, joka on vaikuttanut syömiseen useammalla kuin yhdellä tavalla. Lue lisää stressin vaikutuksesta suoliston kuntoon tästä.

Vatsalaukulle tärkeintä on se, että syödään rauhallisesti ja pureskellaan hyvin. Ja kun syödään, ollaan stressittömässä mielentilassa. Vatsalaukusta lähtee myös kylläisyyssignaaleja vatsalaukun venymisen myötä. Mainittakoon tässä vielä, että stressaantuneena tämä venymisen myötä tuleva kylläisyys on helppoa sivuuttaa, koska emme huomio kehon viestejä kunnolla.

Jos kärsit närästyksestä on hyvä ottaa, selvää siitä onko kyse liika- vai liian vähähappoisesta vatsasta. Tällöin hoito on hieman eri. Molempia voi kuitenkin jossain määrin hoitaa ruokavaliolla ja yhteiset asiat ovat oireita tuottavien ruoka-aineiden karsiminen ruokavaliosta mieluiten vain rajoitetuksi ajaksi, stressin välttäminen, selkeän ateriarytmin noudattaminen, iltasyömisen vähentäminen ja kohtuulliset annoskoot sekä riittävän palauttava uni.

Närästyslääkkeitä tulisi ottaa vain, jos yllä olevat toimenpiteet eivät auta oireiden hoidossa. Muistathan, että närästykseen käytettävien lääkkeiden käytön tulisi kestää maksimissaan vain kaksi viikkoa. Jos oireet pitkittyvät, tulee hakeutua lääkäriin tai ravitsemusterapeutille. Pitkäaikainen närästyslääkkeiden käyttö saattaa heikentää ruoansulatuksen toimintaa. Jos olet käyttänyt jo pitkään näitä lääkkeitä, niin muista, ettei niiden käyttöä tule lopettaa kertaheitolla vaan asteittain, että vatsalaukku sopeutuu muutokseen.

Tällä kertaa virsi on lyhyydestään kaunis. Muistakaa siis rauhoittua ruoan äärelle ja nauttia hitaasti pureskellen kaikesta mitä syötte.

Anu

 

 

(artikkelikuva: Kuva mcmurryjulie Pixabaysta)