Outo kevät 2020

Olen tänä keväänä miettinyt, enemmän ehkä kuin koskaan, omia vaikutusmahdollisuuksia oman hyvinvoinnin ja elämän tasapainotilan  ylläpitoon. Samoja keskusteluja olen käynyt ystävien, sukulaisten, kollegoiden ja ylipäätään muiden ihmisten kanssa. Tietysti lähinnä vielä etänä –  tilanteesta johtuen, jossa siinäkin on ollut totuttelua… 

Ajatuksissa pyöri erilaisia kysymyksiä, toteamuksia, irrallisia lauseita – siis sitä sisäistä puhetta, jossa ei välillä ole tolkkuakaan. Eteen tullut olemisen tila täyttyi tutulla suunnittelulla, osallistumisella, kirjoittamisella ja työllä. Kesti kotvan, ennenkuin ymmärsin, että olemisen oppimiseen tämä tilanne suo nyt tilaa.

Kun on tottunut mittamaan työtään tekemisillä, suorituksilla ja niistä saadulla tuloksilla, on tämä välillä täysin tyhjä olemisen tila hankalaa – ainakin minulle. Mielenrauha ja tyyneys löytyvät kyllä hengitysharjoituksilla, päivän toimien rytmittämisellä, luonnossa olemisella ja järkeistämällä asioita. Silti epävarmuus ja pitkälle jatkuva tyhjä tila luo pelkoja tulevaisuudesta ja laittaa itsen ja omat suunnitelmat vastakkain elämän todellisuuden kanssa.

Tiedän myös, että pelot ovat pahimipia uhkiamme, kun olemme epätavallisissa tilanteissa. Kuvittelemme hallitsevamme elämäämme ja kun asiat tosissaan yllättävät, tuntuu että  olemmekin pelkkiä nuoralla tanssijoita elämän valinnoissa. Pelko voi alkaa hallita olemista. Pelko terveyden menettämisestä, pelko työn menettämisestä tai muuttumisesta, pelko läheisten puolesta, pelko maailman tilasta ja tätä pelkojen  listaa voi jatkaa vaikka miten pitkään. Siksi aloin miettiä, mitä kaikkea uskomusta ja turhaa painolastia löytyy pelkojen takaa. Miten pelkotila muuttuu mielessä kehittämiseksi, joksi itse miellän riskiarvioinnin.  Näitä pohtiessani  löysin itseltäni selkeän linkin omiin arvoihini ja tavoitteisiini, mutta sieltä NLP-ajatuspolkuni johti myös identiteettiin ja jopa missiooni ihmisenä. Uskon, että kirjoittamalla asia selkenee minulle vielä lisää. Toivon, että avaan samalla jonkin oven uskomuksiesi tutkimiseen myös sinulle, rakas kanssaeläjä. Tiedän, että tästä selvitään!

Pelosta eteenpäin

Nuorallatanssijan kuva valikoitui tämän blogitekstin artikkelikuvaksi tarkoituksella. Visuaalinen puoli minussa näki tilanteen aluksi sieluni silmin tuollaisena, että korona tuli ja heilutti omaa nuoraani paljon. Työtilanne muuttui täysin, eristäytymiseen sopeutuminen vei aikaa, oman voimattomuuden kohtaaminen kulutti lisää voimia kun tajusi, että osa ihmisistä nyt suorastaan uupuu työtaakkansa alla tai sairauden kourissa….

Sitten kuvaa pohtiessani jatkoin mietintää siihen, mitä kohti olen ajatellut meneväni tuota nuoraani pitkin. Yrittäjänä, kouluttajana ja valmentajana sekä myös kirjoittajana päämääräni on ollut selkeyttää ihmisten käsitystä oman toiminnan vaikutuksesta hyvään oloon ja vireystilaan. Sitä kautta ajattelin, että yksilön, yrityksen ja yhteiskunnan tila paranee, tuottavuus ja etenkin turvallisuus paranevat ja yhteistyö paranee. Aloin miettiä menneitä tekemisiä, mittailla niitä sekä tavoitteitani ja tavoite tuntui yhä yhtä hyvältä. Samalla oma olotila selkeni ja tajusin pelon olevan turhaa. Epävarmuus kuuluu elämään. Emme me koskaan täysin voi tietää mitä tapahtuu, mutta kun omat arvot, mieli ja ajatukset suuntaavat tavoittelemisen arvoiseen tulevaisuuteen,  alkaa  turhan pelon sijaan mielekäs tekeminen tavoitetta kohti.

Joskus tuntuu tarve nousta siivilleen ja nähdä kauemmas

Uni, mieli, työ sekä ravitsemus ja liikunta yhdistyvät Virvotteeksi ja vireyden poluksi

Nämä sanat selkeytyivät Virvotteen perusasioksi minun ja Anun tavatessa 2012. Peruskivistä löytyy oma työni unen, väsymyksen hallinnan, organisaation tavoitteellisuuden ja niissä etenkin yksilön hyvinvoinnin parissa. Anulla taas oli oma vankka pohjansa ravitsemuksen, liikunnnan ja pienten muutosten voiman kautta tavoitteellisessa valmennuksessa. Aluksi kaksistaan ja viimeisimmät vuodet Leenan kanssa kolmistaan olemme jatkaneet tätä vireyden polun perkaamista asiakkaidemme etenemisen helpottamiseksi. Leena toi mukaan tietämyksensä vuorovaikutuksesta ja etenkin oman selkeän valmennustyönsä elämän kriiseistä selviämiseen. Meitä kaikkia yhdistää NLP viitekehys valmentamisessa. Siihen nivomme omat erikoisosaamisemme ja koulutuksemme ja asiakkaan polku on aina se, johon osaamisemme sovittuu, asiakkaan tavoite on tärkein – ei meidän.

Olemisen tyhjässä tilassa aloin nyt pohtia oman vireyden polkuni tilaa, tehtyjä töitä ja kirjoituksia. Selasin kirjoittamiamme kirjoja ja mm. 2014 ilmestynyttä Anun upeasti kuvittamaa kalenteria ja tunsin selkeästi, miten pelko alkoi väistyä jo kuvia sekä kirjoituksiamme katsomalla. Tilalle alkoi tulla ylpeyttä ja kiitollisuutta tehdyistä töistä, hyvästä yhteistyöstä ja kohtaamisista asiakkaiden kanssa.

Emme täysin voi tietää tai mitata, miten paljon vaikutusta kirjoituksillamme on ollut. Jotain kuitenkin kertoo se, että kirjaamme ostetaan edelleen luennoillamme, verkkokaupastamme ja kirjakaupoista. Ja voi, miten lämmiti mieltä kuullessani, että yksi opettaja oli käyttänyt tekstejämme myös aamun avauksissa.

Vuoden 2014 kansikuva

Anun kaunis “neljä vuodenaikaa” 2014 kalenterimme kannessa

Suunta selvillä – viidakkoveitsi käteen ja polkua avaamaan!

Pysähtymisen jälkeen voi hyvillä mielin taas keskittyä siihen, mihin on menossa. Ei taaksepäin, ei alaspäin, ei ylöspäin vaan siihen mitä haluaa olla ja minne on PÄÄTTÄNYT mennä. Niinpä selailuni ja katseluni myötä jo sovimme Anun kanssa, että nyt kun on aikaa, niin voisimme tehdä kirjasta uuden painoksen, koska ihan viimeiset muutamat kappaleet ovat enää jäljellä alkuperäisestä painoksesta. Kirja toki löytyy e-kirjana helposti ja edullisesti ladattavana, mutta painoversiossa on sitä jotain…. Samoin tuo kalenterimme vuodelta 2014 puhutteli sen verran paljon, että myös siihen uskon ja toivon tulevan uusinnan vuodelle 2021. Myös uudenkin kirjoittaminen houkuttelee aina. Itse innostuin mielessäni jo Virvotteen selkeän perustietoteoksen syventämisestä lisäteksteillä, kertomuksilla ja kokemuksilla. Kiva olisi kuulla teiltä, jo Virvotteen parissa eläneet, olisiko tähän tarvetta ja kiinnostusta. Olen valtavan kiitollinen, jos muutamakin kommentti tähän kysymykseeni saan :-).

Itsellä matka keväästä kesään 2020  ja yhä eteenpäin mielikuvineen, toimintoineen ja tavoitteineen alkavat olla taas kirkkaampia. Entä miten on sinun laitasi? Miten omat pelkosi ovat vaikuttaneet, oletko kokenut lamaantumista, pysähtymistä, uuden kehittymistä? Itse tunnistan nuo kaikki tunteet ja tilat. Nyt en silti enää koe pelkoa, vaan enemmänkin kiitollisuutta kauhean tilanteen antamista opeista. Nuorallakävelijän kuva alkoi mielessäni ajatusteni kautta muuttua yhä enemmän mielikuvaksi kauniista, auringon ja varjojen läikittämäksi metsäpoluksi.  Aina ei tiedä, mitä mutkan takaa eteen tulee ja eteneminen voi olla välillä haastavaa. Jokaisella meillä on se omanlainen nuora, polku tai muu mielikuva. Tärkeää on se, mitä ajattelee siinä nuoran alla tai polulla olevan ja mihin keskittyy. Ovatko ne asiat totta ja mitä mielikuviinsa voi myös kuvitteellisesti muuttaa etenemisen helpottamiseksi, sillä kuvitteellista on myös se polku tai nuora mielessämmme. Itsellänikin nuorallakävely kuvitelman muuntaminen kauniiksi poluksi tuki ajatustani  nautinnollisesta, kauniista, mutta myös aina yllätyksellisestä matkasta.

Pahimmat pelot ja kuvitelmat ovat aina sisälläsi. Tutustu niihin, opi tuntemaan ne, ymmärrä niitä ja horjahdellessasi tai polultasi mahdollisesti eksyessäsi, hae uusi tasapaino ja etene tavoitettasi kohti entistä rauhallisemmin, kohde selkeänä mielessäsi.

Polulla on helppo edetä ja aina se johtaa jonnekin. Mielikuvana sitä voi muokata aina itselleen sopivaksi.

 

Ihanaa terveyden ja vireyden polulla etenemistä sinulle kesääsi, korona keväästä huolimatta ….tai johtuen!

Päivi

ps. Jos kaipaat tukea tai pientä eteenpäin vetoa, olemme vireytesi asialla ja ohjaamme sinut etenemään pienin, mutta varmoin askelin omalla polullasi. Alkuun pääset vaikka heti tiivistetyllä kirjoitetulla ja kuvitetuilla valmennustekstillämme, jonka löydät tästä.  Tämä vireyden viisi valintaa on helposti läpi käytävä, selkeä valmennuspaketti, joka pysyy esim tallennettuna tai printattuna aina omanasi uudelleen siihen palattavaksi. Tämän verkkokauppamme tuotteen tarkoituksena on kertoa selkeästi kooten, vailla henkilökohtaista kontaktia,  vireyden ja hyvinvoinnin perusteita vähän samaan tapaan kuin Virvote kirjamme, mutta enemmän valmentavalla otteella. Ohjeet ja käytännöt ovat tehty tieteestä käyttöön otettaviksi ja sovitettavissa helposti arkeesi eri elämäntilanteissakin.