Teesini työvireyteen à la FRM -vireysvalmennus

 

Kesälomat ja -helteet alkavat olla takana. Työ täyttää monen ajatukset erilaisilla sävyillä. Osalla innokkaana ja voimissaan, osa jaksamistaan pohtien. Koska teemme työtä vireyden puolesta, väsymystä vastaan, ajattelin kirjoittaa tämän viikon blogissani siitä, miten itse työvireyden ja sen edistämisen koen. Siitä alla viisi teesiä  – Näköjään meillä nämä asiat kulkevat viiden ryppäissä, kuten Virvote kirjamme ja verkkokurssimmekin. 🙂

Vireys on mielen, unen, ravinnon, liikunnan ja työn tasapainoa

 

I – Kaikki perustuu inhimillisyyteen.

Ihmisyyteen kuuluu muutos ja kehittyminen (kokeilu sekä virheistä opppiminen) sekä avoin, myötätuntoinen, yhteistä tavoitetta tukeva vuorovaikutus.

II – Yksilön vireys vaikuttaa koko organisaatioon.

Väsyneenä ei pysty eikä voi tehdä parastaan eikä olla paras itsensä, vaikka haluaisikin. Turvallisuus, hyvinvointi ja tulokset heikkenevät, jos vireys puuttuu. Väsymyksestä johtuvia riskitekijöitä kannattaa seurata ja tajuta niiden vaikutus toimintaan – omaan ja toisten.

Vireys on työturvallisuuden elinehto.

Kaikki työt vaativat vireyttä. Toisissa työntekijän ja muidenkin henki suorastaan riippuvat siitä.

III – Työvireys on sekä yksilön asia että yhteinen asia.

Vaikka yksilö tekisi parhaansa oman vireytensä eteen, mutta yhteisö ei sitä tue, työvireys alenee. Vaikka yhteisö tekisi parhaansa yhteisen ja yksilöiden vireyden tukemiseen, mutta yksilö ei huolehdi omasta hyvinvoinnistaa, työvireys alenee. Siksi on kehitettävä sekä yksilön kykyä huolehtia omasta vireydestään (mieli, uni, ravinto, liikunta ja työ) että yrityksen kykyä huomata ja huolehtia vireyden sudenkuopista.

IV – Tieto ja kokemus antavat vankan pohjan kehittämiseen.

Opimme kokoajan lisää itsestämme, ympäristöstämme, maailmasta ja avaruudesta. Kokemuksemme kertyvät ihmisiän myötä niin yksilöinä kuin yhteisössä toimimisessa. Olemme biologinen osa maailmaamme, yhteydessä muihin monin eri tavoin ja mielemme antaa meille mahdollisuuden nähdä tulevaan, jos vain haluamme.

V – Yhteinen tahto, joustavuus ja oikea dialogi eri tahojen välillä on tarpeen.

Yhteisen tahdon löytymiseen tarvitaan kuuntelua, oman mielipiteen esittämistä ja joustamista tarpeen tullen. Kun nämä asiat yhdistyvät kaikkeen ylläolevaan, tie työvireyteen on avoin.

Vireänä on kiva toimia.

Innokkuus, suunnitelmallisuus, turvallisuus – kaikki vaatii vireyttä!

Päivi Saarijärvi, FRM -vireysvalmentaja, VITALGO /Virvote

Teemme VITALGOn myötä työtämme yrityksissä työvireyden eteen FRM- vireysvalmennuksen kehyksessä. Voit tutustua käytännön työhömme  kevään Bussiammattilainen lehdestä ja tietenkin hakea omaa vireyttäsi esimerkiksi Vapaudu väsymyksestä TYÖ-verkkokurssin tuella.