Uni on tiedostamattoman aikaa. Herätessä tietoisuutesi aloittaa mielesi ohjaamat ajatukset. Mikä onkaan ensimmäinen ajatus herätessä? Onko se kenties jotain tähän suuntaan: “En ole nukkunut hyvin.” tai jotain muuta vastaavaa?

Päätin kirjoittaa unen laadusta viiden askeleen blogisarjan, sillä unen laatu on riittävän nukkumisajan lisäksi toinen selkeä asia vireyden ja päivittäisen jaksamisen kannalta.  

Muutos nousee tasolta toiselle.

Blogisarjan punaiseksi langaksi otan loogisten tasojen ajatuksen, jota me kaikki Virvotteen valmentajat käytämme usein työssämmeLoogiset tasot ovat yksi NLP.n systeemiajattelun perusharjoituksista. Harjoituksen  avulla voit tutkia omia ajatuksiasi ja uskomuksiasi sekä niiden taustoja. Asiaa lähdetään käsittelemään käytännön ympäristön tasolta, josta siirrytään aina vaiheittain tekemisen, osaamisen, arvojen ja identiteetin tasoille. Henkilökohtaisissa ohjauksissa menemme vielä tästäkin eteenpäin mission ja beyondin tasoille.

Valmennuksen ydin on tutkia ongelmaa oikella tasolla, siksi käymme blogisarjassa vuoden loppuun mennessä kaikki viisi tasoa läpi.  Ideana on muuttaa mielessämme asioita, jotka ohjaavat käytöstämme ja ajatteluamme ei toivottuun suuntaan. Muutoksen alettua se leviää kohti haluttua tavoitetta. Jos kyse on ylemmän tason ongelmasta, ei muutos alemmalla tasolla auta kaikkeen tavoitteen suhteen. Jotain silti aina muuttuu jo matkan varrella.

Tässä tapauksessa tavoite on parempi unen laatu. Lähdemme nyt tutkimaan aluksi ympäristöä, jossa nukut. Seuraava unen laatu sarjan blogi jatkaa tekemisen asioihin.

Osa 1, Nukkumisympäristö

Unen laatuun väistämättä liittyy paikka, jossa nukut. Tiedät varmaan perusasiat unta tukevaan ympäristöön; rauhallisuus, viileys, raikkaus, vuoteen ja vuodevaatteiden sopivuus, pimeys jne. Nyt keskitymme omiin ajatuksiisi, tunteisiisi ja sisäiseen puheeseesi tässä ympäristössä. Usein tiedon tasolla oletamme tekevämme parhaamme asioiden puolesta, mutta sitten tiedostamattamme sabotoimme asiaa – tässä tapauksessa nukkumisympäristöämme ja tätä lähdemme nyt yhdessä tutkimaan.

  • Ota hyvä asento, hengitä rauhallisesti ja lue itsellesi (vaikka ääneen, jos haluat)  kysymykseni alta. Vastaa sen jälkeen itsellesi mielessäsi, kirjoittaen tai puhuen – mikä sinulle parhaiten sopii.
  • Keskity nyt siihen ajatukseen tai uskomukseen, kun olet herännyt ja mielessäsi pyörii, ettet ole nukkunut hyvin, sinua väsyttää ja harmittaa, kun uni ei olekaan palauttanut sinua tarpeeksi. Tunne se ajatus, mielentila ja koe se itsessäsi nyt ja vastaa itsellesi rehellisesti, kun kysyn sinulta seuraavat kysymykset:

1  Mitä näet nyt, ollessasi mielessäsi nukkumisympäristössäsi ja olet nukkunut huonosti? Millaisia mielikuvia sinussa syntyy ja liikkuu?

 

2   Missä olet mielikuvissasi nyt herättyäsi nukkumisympäristössäsi, mitä kuulet itsesi sanovan itsellesi?

 

3  Millaista tunnetta nukkumisympäristösi sinussa herättää, kun olet nukkunut huonosti?

 

  • Tutki sitten vastauksiasi. Ovatko ne unen laatua tukevia ympäristösi suhteen?
  • Kun huomaat ajatuksissasi jonkun häiritsevän ympäristön tasolla unen laatua, lähde muuttamaan jotain kohtaa mielikuvassasi, sisäisessä puheessasi tai ihan käytännön tasolla, jos se selvisi sinulle nyt.
  • Voit muuttaa omia mielikuviasi juuri sinun omien symboliesi kautta. Näetkö mielikuvassasi jotain väriä – jos, niin muuta sitä. Onko mielikuvassasi kehykset – jos, niin muuta niitä. Onko mielikuvasi sinua lähellä – jos niin etäännytä sitä mielessäsi. Onko se kaukana –  jos niin tuo se lähemmäs jne. Muuta yksityiskohtia ja huomaa, miten mielikuva sen jälkeen muuttuu.
  • Voit muuttaa omaa sisäistä, sinulle unen kannalta ympäristölle haitallista puhettasi esimerkiksi kysymällä, ovatko sanasi aina ja kaikkialla täysin tosia, tutkimalla, kuinka olet tullut tähän käsitykseen, kokeilemalla kääntää puhettasi vastakkaista syytä ja seurausta tarkoittavaksi, miettimällä piileekö sisäisessä puheessasi jokin ilmiselvä hyöty sinulle, jonka jälkeen kysyt vielä saavutatko hyödyn jollain toisella tavalla, joka ei häiritse unen laatua jne. Muuta sisäisen puheesi muotoa  nukkumisympäristöäsi tukevaksi ja huomaa, mitä muutos ympäristöösi ja uneesi aiheuttaa.

 

Muutoksen mahdollisuus on aina läsnä.

Jokin muuttuu aina,  kun mielikuviaan tai sisäistä puhettaan alkaa muokkaamaan siihen suntaan, että se tekee sinulle hyvää. Tässä blogissa käsittelimme unen laatua ympäristösi kannalta.  Sinulla on nyt hyvin aikaa muuttaa ympäristöäsi untasi tukevaksi, jos siihen näit, koit tai tunsit vastauksistasi tarvetta.

Tiedän, että pystyt siihen, jos niin päätät.

Seuraavassa unen laatua parantavassa blogissa käymme kiinni tekemiseesi.  Jos ympäristösi on jo kunnossa, löytyy  parempi unen laatu ehkä seuraavasta loogisten tasojen harjoituksesta tekemisen parissa.

Hyviä, laadukkaita unia hyvässä ympäristössäsi!