Alan vuodenvaihteen kunniaksi kirjoittaa tärkeästä asiasta, arvoista ja uskomuksista. Aloitin blogisarjaa unen laadusta kesällä 2019, ajatuksena käydä läpi viiden askeleen loogiset tasot loppuvuoden aikana. Unen laatu asiana on kuitenkin sen verran iso ja puhutteleva, että annan itselleni ja siten myös teille lukijoille aikaa eri tasojen sulatteluun vuoden 2020 alkupuolelle asti. Hienoa, jos lukko on jo auennut aikaisemmilla kirjoituksilla. Se on paljon mahdollista, mutta nyt vuorossa oleva taso on silti hyvin tärkeä. Paljastan lisäksi vielä sen, että nämä loogisten tasojen kaksi viimeistä osaa (arvot ja uskomukset sekä identiteetti) ovat viimeistään niitä ratkaisevia avaimia oman näkökulman avaamiseen käsiteltävän ongelman suhteen.

Itselleni hyvä unen laatu on sisällä arvoissani nimeltä tasapaino sekä ilo ja turvallisuus. Yhtä hyvin se voi olla arvossa nimeltä terveys tai hyvinvointi tai ihan joku muu sana, vaikka suoraan sanana uni –  mikä vaan sopii sinun arvomaailmaasi. Uskon, että löydät unen laadun jossain arvossasi, kun niitä pohdit. Kysymys kuuluukin; milloin olet viimeksi tarkistanut omat arvosi?

 

On hyvä välillä pysähtyä ja tarkoituksellisesti miettiä, mitä asioista ajattelee!

Arvoja kannattaa välillä pohtia!

Otsikossa on arvon lisäksi sana uskomus. Molemmat sanat ovat vahvoja tunnelataukseltaan. Mitä sinä tunnet kun ajattelet sanaa arvo, arvostus, arvokkuuus? Entä mitä sinussa herättää sana uskomus? Nämä kaksi aika erilaista sanaa kuuluvat sikäli yhteen, että uskomuksistamme nousee ja jalostuu omia arvojamme. Uskomuksista me rakennamme omaa, yksilöllistä maailmankuvaamme. Uskomuksia muodostamme kaikesta mitä näemme, koemme, kuulemme, maistamme ja tunnemme ja lopulta tämän maailmankuvamme tiivistämme johonkin arvoajatukseen; johonkin jota arvostamme tai jota hyljeksimme.

Kaikkeen äskeiseen vaikuttavat me itse, läheiset, koko ympäristö ja sen tapahtumat. Ja nyt huomio!: äskeiset asiat eivät pysy alati samoina, joten eivät pysy arvotkaan! Sinä muutut ja ympäristö muuttuu – niin myös unesi laatu, halusit tai et. Nyt on kyse siitä, mihin arvoon sijoitat unesi laadun ja miten tätä arvoasi noudatat.

 

Tehdään nyt yhdessä harjoitteena tämän hetken arvokartta:

  1. Varaa aikaa itsellesi hetki, sulje häiriötekijät pois ja piirrä paperille ympyrä esim alla olevan mallin mukaan:

Merkitse viivojen kohdalle arvosi, järjestyksellä ei väliä!

 

2. Kun olet kirjoittanut kuusi tämänhetkisen elämäsi tärkeintä asiaa ympyrään, tutki mihin unen laatu niissä kuuluu. Löydät sen varmasti miettiessäsi hetken sitä tunnetta, kun ole nukkunut oikein hyvin ja olet tuntenut palautuneesi unessa todella hyvään vireystilaan. Mihin se liittyy näissä sanoissa?  Kun tunnistat arvosanan, johon unen laatu kuuluu, kirjoita se arvosanan alle. (Se voi myös kuulua moneenkin kohtaan ja hyvä niin!)

3. Vertaa sen jälkeen arvosanaa, jossa hyvä unen laatu on, muihin ympyrän arvosanoihin.  Mieti kunkin arvoparin kohdalla kumpi arvo on näistä kahdesta tärkeämpi ja merkitse tärkeämpään arvoon viivan päähän nuolen osoittamaan sitä arvoa.  Saiko arvosana, jossa on unen laatu monta nuolta, vai viekö jokin muu arvosana voiton?

4. Estääkö jokin sinua toteuttamasta arvoa, jossa hyvä unen laatu on? Jos estää, niin tutki arvovertailussa saamiasi ajatuksia. Kysy itseltäsi miten todellisia ja miten pysyviä nämä esteet ovat. Jos ne edelleen ovat hyvin todellisia ja pysyviä esteitä unen laadun parantamiseksi, niin voitko hyväksyä, että oma sinun hyväksi havaitsemasi arvomaailma ja unesi taso riittää siihen mihin riittää. Eli samalla tiedostat sen, että väsymys vaikuttaa ajatuksissasi, puheissasi ja teoissasi monella tavalla ja hyväksyt sen osaksi päivittäistä elämääsi.

 

Tämä loogisten tasojen kautta tehty harjoite päättyy ensi vuoden puolella sen viimeiseen osaan, jossa käsittelemme unesi laatua oman indentiteettisi kautta. Jos tuntuu, että unen laatu ja erityisesti äskeinen neljäs kohta jää sinua vaivaamaan, avaa identiteetti taso vielä yhden näkökulman asiaan.

 

Kuten aikaisemminkin jo tasojen kolmessa edeltävässä blogiosassa olen todennut: aivan varmasti jokin jälleen muuttui. Hiljentyessäsi kuuntelemaan itseäsi, kuuntelet kehoasi ja mieltäsi sekä ymmärrät mistä ja miten omat yksilölliset arvosi rakentuvat ja mihin ne vaikuttavat.  Kun näin ymmärrät itseäsi ja omia toimintatapojasi paremmin, voit aina myös muuttaa tarvittaessa omaa kurssiasi itsesi hyväksi.

Hyvä uni, vireys, työturvallisuus ja väsymyksen riskien hallinta sisältyvät selkeästi omiin nykyisiin arvoihini. Saan tehdä niiden eteen työtä myös ensi vuonna sekä täällä Virvotteen yhteisön parissa, että oman VITALGO yritykseni toimissa. Siitä kiitollisena toivotan myös sinulle arvojesi mukaista, hyvää ja vireää vuotta 2020!

Päivi