Mitä?

Viime vuosina on huomattu, että suolistosyöpien määrä on lähtenyt nousuun ja se on noussut syöpälistalla kolmanneksi heti rinta- ja eturauhassyövän jälkeen. Tähän on varmasti monia syitä, perinnöllisyyden ollessa yksi niistä. Lisäksi tiedetään, että vatsavaivojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja vaikka kuinka monella on vaivoja, jotka vähintään haittaavat mukavaa olotilaa tai jopa invalidisoivat kotiin sairaslomalle.

Tässä artikkelisarjassa perehdymme mitä voit itse tehdä oman suolistosi hyväksi sekä ehkäistäksesi suolistosyöpää että voidaksesi muutenkin paremmin ilman ainaisia vatsavaivoja. Kaikki artikkeleissa käsitellyt tiedot pohjautuvat tieteellisiin tutkimuksiin ja omiin kokemuksiini ravitsemusasiantuntijana. Halutessasi itse muuttaa suolistosi kuntoa, voit alkaa toteuttaa näitä ohjeita ja kokeilla mikä voisi auttaa sinulla.

Muista kuitenkin, että ohjaamani muutokset eivät anna tuloksia heti ja kaikki mikä kuulostaa liian hyvältä ei ole totta. Jos sinun vaivasi ovat alkaneet yhtäkkiä tai kestäneet todella pitkään ja ovat hyvin vaikeita, on paikallaan hakeutua lääkäriin ja ravitsemusterapeutille/-asiantuntijalle, että voidaan selvittää ettei kyse ole mistään vakavammasta. Myös minä voin auttaa, jos et pääse eteenpäin itsenäisesti. Joskus toisen apu on paikallaan ja sitä ei pidä häpeillä.

Hyvin toimiva suolisto

Suolisto

Hyvin toimiva suolisto ylläpitää hyvää vastustuskykyä, vireystilaa sekä tasaisempaa mielentilaa. Se on meidän toinen suuri immuunipuolustuskanavamme. Iho, joka on koko ajan kontaktissa ulkomaailmaan on toinen. Suoliston toimiessa hyvin uloste on kiinteää ja pehmeää sekä yleensä väri on suklaan ruskean suuntaan. Uloste ei saa vajota pohjaan eikä kuitenkaan myös jäädä pinnalle kokonaan lillumaan. Nämä ovat perussääntöjä niille, jotka seuraavat miltä oma uloste näyttää. Lisäksi toimivan suoliston merkki on se, ettei sitä huomaa. Suolistovaivoista kärsivät tietävät sen tuskallisen hyvin miltä tuntuu, kun aina on turvoksissa tai kipuja ja joskus jopa pelottaa syödä.

Suoliston hyvästä kunnosta kertovat siis säännöllinen kivuton toiminta. Sekä ehkä kaikista tärkeimpänä huomaamattomuus.

 

Ensimmäinen askel kohti parempaa

Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta ensimmäinen askel ei tässä kohtaa ole ravitsemuksellinen. Minä aloitan kaikki luentoni ja ohjaukseni aina siitä, että varmistan, että asiakas tai kuulijakunta ymmärtää unen merkityksen omalle hyvinvoinnilleen. Ja saman teen nyt tässä.

Hyvä laadukas uni on parasta mitä voimme tehdä oman terveytemme eteen. Unen aikana keho palautuu, jolloin myös suolisto palautuu. Huonosti nukuttu uni heikentää ruokavalintoja ja stressistä palautumista. Hormonitoiminta häiriintyy ja vastustuskyky heikkenee. Yleensä muutos vaatii energiaa ja ilman kunnollisia yöunia sitä on vaikeampi toteuttaa.

Aloita siis unesta. Nuku vaikka vartti enemmän yössä.

Avuksi

Jos uni ei maistu, niin tässä muutamia asioita mistä voit aloittaa:

  • Lue Matthew Walkerin kirja: Miksi nukumme? – Tämä kirja on täynnä tieteellistä faktaa ja kokemuksen myötä syntyneitä tosielämän kertomuksia. Suosittelen vahvasti tätä kaikille.
  • Tutustu unesta kertoviin blogiteksteihimme – hae blogeja sanalla uni sivuston hakutoiminnalla, näin saat kaikki unta käsittelevät blogimme samaan näkymään
  • Osta unen työkirja tai verkkovalmennus puoleen hintaan tällä koodilla: uni50
  • Tule valmennukseen, saat 10 % alennuksen kaikista netin kautta tilatuista henkilökohtaisista ja ryhmävireysvalmennuksista – koodi on uni10
  • Kärsiessäsi vakavista unihäiriöistä hakeudu lääkäriin tai suoraan uniklinikalle