Aloitin unen laatuun keskittyvän blogisarjan ympäristöasioista ja nyt jatkan tekemiseen. Punaisena lankana tässä sarjassa on NLP harjoitus loogiset tasot. Se on vahva harjoite omien tiedostamattomien uskomusten tutkimiseen ja muutokseen. Käytämme sitä mm. henkilökohtaisissa valmennuksissamme usein. Nyt vuorossa on siis oma toimintasi. Unen laatuun se vaikuttaa ympäristön lisäksi ymmärrettävästi paljon.

Tiedät varmaan jälleen moniakin asioita siitä, mitä hyvän nukkumisympäristön jälkeen tulisi tehdä unesi parantamiseksi;

Sulje puhelin tai netti ajoissa. Sulje silmäsi ja suojaa aivosi liioilta kontakteilta nukkuessasi!

 • pitäisi mennä nukkumaan ajoissa, jotta saat riittävästi unta omaan tarpeeseesi nähden (n.7-9 h)
 • tulisi noudattaa omaa uni-/valverytmiäsi
 • ei pitäisi räplätä puhelinta tai tietokonetta liian myöhään
 • pitäisi muutenkin rauhoittua muutama tunti ennen nukkumaanmenoasi
 • pitäisi käsitellä huolesi ja murheesi pois ennen nukkumista
 • tulisi noudattaa hyvää ateriarytmiä, eikä etenkään syödä rasvaista tai mausteista ruokaa ennen nukkumaanmenoasi
 • muutenkin tulisi elää säännöllistä elämää, eikä juoda kahvia tai kofeiinipitoisia aineita liikaa jne…

 

 

Huomioi -isi muoto (konditionaali) äskeisissä. Usein esteenä sille, että tekemisen tietäminen siirtyy käytökseen ovat omat ajatukset, tunteet ja uskomukset sekä tapa puhua asioista vain mahdollisuutena – ei toteutuneena.  Nyt lähdemme purkamaan tekojasi hyvän unesi suhteen jälleen pienellä, helpolla ajatusharjoituksella:

 • Ota nyt jälleen  hyvä asento, hengitä rauhallisesti ja lue itsellesi (vaikka ääneen, jos haluat)  kysymykseni alta. Vastaa sen jälkeen itsellesi mielessäsi, kirjoittaen tai puhuen – mikä sinulle parhaiten sopii.
 • Keskity nyt siihen ajatukseen tai uskomukseen, kun olet herännyt ja mielessäsi pyörii, ettet ole nukkunut hyvin, sinua väsyttää ja harmittaa, kun uni ei olekaan palauttanut sinua tarpeeksi. Tunne se ajatus, mielentila ja koe se itsessäsi nyt ja vastaa itsellesi rehellisesti, kun kysyn sinulta seuraavat kysymykset:

 

1. Mitä kaikkea teit, kun olit menossa nukkumaan? 

 

2. Mitä kaikkea jätit tekemättä, kun olit menossa nukkumaan?

 

 • Tutki sitten tekemisiäsi tai tekemättä jättämisiäsi. Onko toimintasi ja tekemisesti unen laatua tukevaa?
 • Kun huomaat jonkin toimissasi estävän hyvää untasi, lähde muuttamaan sitä kohtaa tekemisissäsi.
 • Pystyt aina halutessasi muuttamaan toimintaasi. Sinähän sen teet. Mieti nyt toimintaasi liittyviä mielikuvia. Sitä, miltä tekeminen tuntuu, näyttää tai vaikka kuulostaa. Katso, tunne tai kuuntele omasta näkökulmastasi ja sitten kokeile jonkun toisen näkökulmaaa tekemiseesi. Mitä sanot itsellesi tehdessäsi tai tekemättä jättäessäsi? Mitä ajattelet tekosi seurauksista? Mitä tapahtuu, jos muutat tekemisiäsi? Tapahtuuko niin oikeasti?
 • Katso yllä olevaa -isi muotoista konditionaalilistaa ja muunna sanat omakohtaisiksi ja todeksi tyyliin: “menen nukkumaan ajoissa, jotta saan riittävästi unta omaan tarpeeseeni nähden.” Millaisen tunteen sanasi sinussa herättävät?
 • Jollet halua muuttaa toimintaasi, vaikka ajattelet sen vaikuttavan uneesi heikentävästi, hyväksy se ja ala muutamaan siitä seuraavaa tunnetta huonosta unen laadusta. Ajattele toisin; koska haluan tehdä näin, se sopii minulle ja siksi tuo hyvän unen, vaikka kuka mitä sanoo.

Ajatuksesi johtavat tekoihisi. Sinä päätät oman suuntasi.

 

 

Tiedän jälleen, että kun teit äskeisen harjoituksen, jotain tapahtui. Jokin muuttui. Tutki muutosta rauhassa ajan kanssa. Mitä hyvää tapahtui unesi suhteen?

Seuraavassa unen laatua parantavassa blogissa käymme kiinni osaamiseesi, tietoihisi ja taitoihisi.  Jos ympäristösi  ja toimintasi on jo kunnossa, löytyy  parempi unen laatu ehkä seuraavasta loogisten tasojen harjoituksesta tekemisen parissa.

Hyviä, laadukkaita unia sinulle!