Olemme vihdoinkin päässeet tämän artikkelisarjan viimeiseen osaan. Aikasemmissa jaksoissa olemme käsitelleet jo koko ateriarytmin muut ateriat eli aamiaisen, aamupäivän välipalan, lounaan, iltapäivän välipalan ja päivällisen. Nyt on siis selvästi ilta-yöpalan vuoro. Ja sitten taas aloitamme aamuihmisistä!

Aamuihminen ei välttämättä tarvitse iltapalaa ollenkaan. Voi olla, että kun kaikki aikaisemmat ateriat on hoidettu hyvin, niin illalla ei ole ollenkaan nälkä. Ellei sitten iske mielihyvänälkä, mutta se onkin sitten ihan eri asia eikä sitä käsitellä tässä. Aamuihminen siis pärjää vallan mainiosti ilman iltapalaa ja voi hyvin mennä nukkumaan ilman sitä.

Iltapalaleivät

Iltapalaleivät

Iltaihminen puolestaan on taipuvainen tarvitsemaan iltapalan saadakseen energiat kohdalleen ja jotta voi nukkua hyvin. Iltapalaa on hyvä nauttia noin 1-2 tuntia ennen nukkumaan menoa. Tällöin unen laatu ei kärsi ja hormonit toimivat paremmin. Hyviä iltapala esimerkkejä iltaihmiselle ovat:

  • kaurapuuro ja raejuusto
  • hedelmä- tai marjarahka
  • jogurtti  ja pari palaa ruisleipä kalkkunaleikkeellä, salaatilla, kurkulla, paprikalla ja tomaatilla (vihannekset oman maun mukaan)

Iltapala siis valitaan nälkätilan mukaan eli jos on kova nälkä, niin reilumpi iltapala ja niin edespäin.

Välityyppi puolestaan löytää kokeilemalla oman sopivan rytminsä myös iltapalan suhteen!

Ja muistattehan, ettei kahvia juoda enää iltapalalla, koska se vaikuttaa unen laatua heikentävästi.

Kauniita unia!

Anu

PS: Muistathan, että jos sinulla on vaikeuksia koostaa omaa ruokavaliotasi, voit aina olla yhteydessä minuun ja varata valmennuksen. Valmennuksissa työstämme sinulle sopivaa ruokavaliota ja taustatekijöitä, jotka vaikuttavat siihen miten valitset syömisiäsi.