2019: Ota haltuun vireys ja palautuminen

Virvote -Vapaudu Väsymys yhteisö alkoi unen, ravinnon, liikunnan, työn ja mielen yhdistämisestä väsymyksen hallinnan perustaksi. Kun mietit sanaa palautuminen, se yhdistyy kaikkiin noihin. Keskitytään siis vuoden ensimmäisissä blogeissa siihen. Riippumatta siitä, teitkö uuden vuoden lupauksia, nyt kannattaisi tehdä tämä: Lupaa palautua eri asioista omalle hyvälle tasollesi.

Se tarkoittaa:

Uni palauttaa valveen aktiviteetti vireen sopivaksi.

Uni palauttaa päivän aktiviteeteista

Päätä nukkua tarpeeksi. Tarpeeksi tarkoittaa yksilöllistä tarvetta, sitä kun heräät vireänä. Keskiarvona tarve on noin 6,5 – 9 tuntia vuorokaudessa. Tiedät kyllä itse, paljonko oikeasti tarvitset, jotta olet palautunut sekä valveajan fyysisistä että henkisistä ponnisteluista. Välillä voit tarvita nokosiakin päivällä, etenkin jos väsymys vaikuttaa työhösi. Tehonokoset (n.15 min)  on parhaat, ne eivät vie unta yöltä ja virkistävät aivojasi tarpeeksi tehokkaampaan tiedonkäsittelyyn. Muistathan, että univaje vaikuttaa ensimmäisenä mielialaan ja turvallisuuteen… siitä se leviää jatkuessaan nopeasti haittamaan terveyttä ja voi johtaa suuriinkin ongelmiin. Huolehdi ja arvosta siis untasi. Jos siinä on ongelmia, hae apua, mutta tarkista ensin oma arvostuksesi ja mahdollisuutesi uneen. Meiltä saat myös aina tukea väsymyksen hallintaan ja vireyden edistämiseen. Tutustu osaamiseemme ja arvoihimme esim tästä: https://www.virvote.fi/ketka/

Ruokarytmi palauttaa aineenvaihduntaa

Ravinto ja vireys

Syömisnen antaa virtaa ja vireyttä. Laatu ja rytmi on tärkeitä.

Noudata omaa rytmiäsi. Oma rytmisi on yksilöllinen, olet biologialtasi joko aamu-, ilta- tai välimallityyppinen. Samoin on aineenvaihduntasi. Se tarkoittaa, että aamuihmisen aineenvaihdunta herää varhain ja pystyy käsittelemään ruokaa heti herättyä, ei niinkään enää myöhään illalla. Iltaihmisellä taas aamu varhain syöminen aiheuttaa ongelmia, mutta jos joutuu heräämään varhain kannattaa juoda vähintään vettä ja vähän myöhemmin jotain kevyttä. Kunnon aamiainen sitten, kun elimistö ottaa vastaan. Välimallin tyypin kannattaa syödä hyvä aamiainen (ravintoaineeltaan laadukas)  heti kun keho sen kestää. Tunnet sen kyllä. Kaikilla tyypeillä rytmiin kuuluu se, että ruoka on lähtenyt kiertoon vatsalaukusta viimeistään 4 tunnin kuluttua syömisestä. Alä puputa jotain kaikenaikaa, se ei anna glukoositason palautumiselle aikaa ja insuuliiniherkkyys kärsii. Kolmen tunnin välein on hyvä syödä, silloin veren sokeri pysyy hyvällä tasolla, eikä nälkä saa aikaan “ylisyömistä” ja lihomista.

Liikunta levollistaa ja lisää vireyttä

Liikkuminen palauttaa stressistä

Liiku säännöllisesti ja nauti siitä. Unohda pakot ja kilpailut – jollet niistä nauti. Liiku yksin tai yhdessä, siten kun sinulle luonnollista on. Kävely on todella hyvä liikkumisen muoto. Sitä voi tehdä lähes missä vain ja ilmaiseksi. Kotona voit liikkua ihan miten vaan: istu ja nouse tuolille muutama ylimääräinen kerta, kävele portaat ylös ja alas, nojaa toisella kädellä oven karmiin ja venytä, vaihda kättä ja venytä toista puolta, nouse varpaille, vahvista tasapainoa ja ota aikaa kun seisot yhdellä jalalla – seuraa kehittymistäsi. Pienetkin lisät liikkumiseen palauttavat kehoasi ja mieltäsi. Älä valita säätä, pukeudu sen mukaan ja mene ulos. Luonto palauttaa ja virkistää liikkumisen lisäksi vielä lisää.

Tässä nyt kolme ensimmäistä asiaa… mieli ja työ jäävät ensi viikolle. Arvaat kuitenkin jo varmasti, että niiden osuus palautumisessa on aivan yhtä tärkeä, kuin unen, ravinnon ja liikunnan. Aloita nyt kuitenkin näistä. Anna itsellesi lupa ja lupaus, että nukut tarpeeksi, noudatat omaa ruokarytmiäsi ja liikut päivän mittaan vähän enemmän, jos tunnet olosi joulunpyhien ajalta nuutuneeksi. Huomaat pian, miten nämä perusasiat vaikuttavat palautumiseesi ja sitä kautta vireyteesi.

Upeaa, palauttavaa vuotta 2019 sinulle!