Unen laatua käsittelevä blogisarja, NLP valmennuksen ajatuksin,  päättyy nyt. Ei enempään eikä vähempään, kuin omaan identiteettiisi. Olemme  käyneet yli puolen vuoden aikana läpi ympäristön, tekemisen, osaamisen, arvojen ja uskomusten kautta unen laatua. Jokin on muuttunut lukiessasi ja syventyessäsi edellisiin vaiheisiin.  Sitä en voi tietää, mikä kohta on sinuun osunut eniten ja mikä vähiten, mikä on muuttunut, miksi ja miten.  Se on täysin sinun oma asiasi, sillä jokainen meistä on oma erillinen ja erilainen yksilö, omine kokemuksineen ja ajatuksineen.

NLPssä ajatellaan, että sinussa on jo kaikki, mitä tarvitset. Valmennusten kysymykset, ehdotukset ja mielikuvat ainoastaan auttavat sinua saamaan oman sisäisen tietosi käyttöön. Näin nytkin, kun käymme käsiksi identiteettiisi; siihen tapaan, rooliin ja olemukseen, jonka läpi erilaisia asioita teet, koet ja ja ajattelet. Valmentajana en puutu sinun identiteettiisi, vaan ainoastaan ohjaan sinut “etänä” tutkimaan, mitä ajattelet, tunnet ja teet kun pulmana on oma unesi. Samoin saat mahdollisuuden turvallisesti ja rauhassa kokeilla toisenlaisia, unen kannalta toimivampia, identiteettejä (tai rooleja, jos se sana istuu sinuun paremmin).

Missä olet, mitä teet, mitä osaat, mitä arvostat ja kuka olet, kun haluat levätä?

 

Olet käynyt jo ensimmäiset neljä asiaa läpi aiempien unen laatu blogisarjan harjoitusten kanssa. Nyt voit vielä kerran käydä ne läpi samoin, kuin ensimmäisellä kerralla, tällä kertaa fyysisemmin, liikkuen seuraavien ohjeiden mukaan:

Tunnista kuka olet, kun et nuku hyvin

 

  1. Kirjoita isoilla kirjaimilla nyt sanat: ympäristö, tekeminen, osaaminen, arvot/uskomukset ja identiteetti viidelle erilliselle paperille (jokainen omaan paperiin – A4 käy hyvin). Kirjoita isolla niin, että näet kauempaakin, siis näkyvästi  ja keskelle paperia.
  2. Laita kirjoittamasi paperilaput lattialle niin, että voit astua jokaisen päälle järjestyksessä: ympäristö, tekeminen, osaaminen, arvot/uskomukset, identiteetti.
  3. Tunne, koe ja ajattele nyt itsessäsi sitä, kun unesi laatu on ollut huonoa. Elävöitä tunne oikein itseesi, kuuntele mitä puhut nyt itsellesi tässä tilanteessa, tunne, missä kohtaa kehoa nyt huono uni tuntuu, näe sielusi silmin tämä mielikuva huonosta unestasi.
  4. Astu sitten järjestyksessä läpi kaikki viisi paperia. Pysähdy hetki jokaisessa ja ota paperilla oleva kirjoitus lähtökohdaksi tutkiessasi tunnettasi.
  5. Päästessäsi lopuksi kohtaan identiteetti, tunnista nyt kuka olet, kun et nuku hyvin. Tunnistaessasi käyt mielessäsi läpi edellisten kohtien asioita sen kautta, kuka olet. Sisäinen tietosi antaa tiedon tajuntaasi varmasti, kun olet virittänyt itsesi rauhassa tähän harjoitukseen. Kuuntele, tunne ja ota tieto vastaan rauhallisesti, tunnustele, koe ja ajattele asiaa.
  6. Astu sitten pois paperilapuilta ja vaihda identiteetti. Valitse joku olemassaoleva tai kuvitteellinen olento, idoli, opettaja, läheinen, sarjakuvasankari,  lääkäri, hoitaja, ystävä – kuka vaan, jonka tiedät/ajattelet nukkuvan hyvä laatuista unta.  Voit valita ihan kenet vain!
  7. Elävöitä valitsemasi identiteetti. Ole tämä valitsemasi henkilö. Muista: Sinulla on turvallinen, hyvä, luottavainen tila tehdä tätä ihan itsellesi – kenenkään muun ei tarvitse tietää, kenet valitset ja miksi! Astu uudelleen nyt, tässä identiteetissä, järjestyksessä läpi kaikki viisi paperia uudelleen.
  8. Tutki, mitä tapahtuu pulmalle, sille ettet nuku hyvin tai miten asia muuttuu.

 

Voit tehdä harjoituksen läpi uudelleen ja uudelleen eri identiteeteissä. Huomaat, että löydät hyvin erilaisia näkokulmia tutkiessasi unesi laatua.

Uni vahvistaa terveyttä

Aikuisena hyvästä unesta nousee ilo ja vireys valveeseen.

 

Lapsuudessa uni kasvattaa, opettaa ja luo ilon leikkiin.

 

Nyt kun olet saanut uusia näkökulmia asiaan, on sinun omassa vallassasi jälleen se, haluatko muutosta asiaan. Joskus nimittäin pulma saattaakin  olla se parempi vaihtoehto jollekin toiselle asialle. Tietoisuus omista valinnoista ja niiden syistä antaa rauhaa ja rauhallinen olotila antaa paremman unen joka tapauksessa.

 

Muista myös viive. Aina tieto sisimmästäsi ei ole valmis päivätajuntaasi. Ole rauhallinen, se tulee, kun olet sille valmis.

Kiitos harjoituksen läpi käymisestä ja palauttavaa unta sinulle!

Päivi

ps. Näitä NLP-harjoitteita käytämme myös kaikki kolme valmentajaa omissa valmennuksissamme vireyden eri osa-alueilla. Näissä blogeissa valmennus toimii etänä, kirjoittamallakin.  Erilaisen, ehkä syvemmän, kokemuksen ja keskustelujen kautta monipuolisemman hyödyn saat valmentajan henkilökohtaisessa ohjauksessa.